U trendu

Odu, zarade 900 €, vrate se u Srbiju i ne rade dva meseca!

Mladi bi trebalo da rade, bar i za manju platu kako bi stekli iskustvo koje poslodavci danas traže.

To su poručili gosti u Jutarnjem programu TV Prva Nebojša Atanacković, predsenik Unije poslodavaca, Ružica Mevorah, penzionerika koja radi kao uredca časopisa „Ah ljubav“, Breda Milić, direktorka Omladinske zadruge „Bulevar“ i Miloš Turinski, iz „Infostuda“.

„Radite, makar i za tih 30-35.000 dinara. Neće biti doveka takva plata, baš zbog tog iskustva“, kaže Turinski.

Na konstataciju da sve više mladih i ne razmatra opciju da rade u Srbiji i da odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom i boljom platom, sagovornici kažu da u poslednje vreme to nažalost, kratkog daha.

Takođe, navode da se se pojavile mnoge agencije za zapošljavanje koje nude poslove u inostranstvu i vode mlade na taj rad.

„Oni tamo rade, zarade 900 evra mesečno, vrate se u Srbiju i onda ne rade dva meseca. To je nešto novo što se pojavilo na tržištu i sve je češća pojava“, kaže Breda.

Dodaje da mladi odvedeni na te poslove rade surov posao, jer se radi u kolektivnim smeštajima, često su bez društvenog, socijlanog života, u kompleksima koji su često izolovani.

Predsednik UPS kaže da nisu ni svi privatnici isti, i da postoji problem u državi koja mora da bude efikasnija u zaštiti zaposlenih.

„Vodimo stalno razgovore o minimalcu, a mnogi isplaćuju zarade i ispod tog minimalca“, dodaje.

Takođe, sagovornici su saglasni da su početne plate od 30.000 uglavnom na nivou Beograda i da je su u unutrašnjosti zemlje niže.

Priključite se diskusiji o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar