U trendu

OECD: BDP Kine i SAD će pasti za 0,2-0,3 odsto ako…

PARIZ – Ekonomski rast u Kini i Sjedinjenim Državama bi u proseku mogao biti niži za 0,2-0,3 odsto do 2021. i 2022. godine, ako dve zemlje ne preokrenu kurs i ne odustanu od međusobnih tarifa koje su umanjile globalne ekonomske izglede, upozorila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svetska ekonomija će porasti po stopi od tek 3,2 odsto u ovoj godini, budući da će rast trgovinskih tokova biti gotovo prepolovljen u 2019. na slabašnih 2,1 odsto, navodi se u najnovijim danas objavljenim ekonomskim projekcijama OECD-a.

To bi bio najsporiji tempo rasta globalne ekonomije od 2016. godine, i znatno niži u odnosu poslednju prognozu OECD-a iz marta kada je prognoziran rast od 3,3 odsto.

Svetska ekonomija bi trebalo sledeće godine da ostvari nešto bolje rezultate sa stopom rasta od 3,4 odsto, ali samo ako SAD i Kina odustanu od povećanja tarifa najavljenih ovog meseca.

Ne računajući najnoviju rundu povećanja tarifa, OECD predviđa da će SAD nadmašiti druge velike razvijene ekonomije sa stopom rasta od 2,8 procenata u ovoj godini, što je više u odnosu na 2,6 odsto koliko je ta organizacija predviđala u martu.

Najveća svetska ekonomija će, međutim, usporiti rast naredne godine na 2,3 odsto, čak i ako novo povećanje tarifa ne stupi na snagu.

Kina, koja nije članica OECD-a, nastoji da stimuliše svoju ekonomiju, ali će njen rast nastaviti da usporava sa projektovanih 6,2 odsto za ovu godinu na 6,0 odsto u 2020., što je, kako navodi ta organizacija, najniža stopa rasta za drugu najveću svetsku ekonomiju u 30 godina.

Japansku ekonomiju, zavisnu od izvoza, čeka rast od tek 0,7 odsto u 2019. i od 0,6 odsto u 2020. godini, što je niže u odnosu na martovske prognoze OECD-a od 0,8 odsto i 0,7 odsto, respektivno.

Evrozona, takođe, plaća visoku cenu zbog usporavanja globalne trgovine, te je ove godine čeka rast od 1,2 odsto, koji će naredne ubrzati na 1,4 odsto.

To je nešto bolje od martovskih projekcija rasta od 1,0 odsto i 1,2 odsto, jer je pad italijanskog BDP bio manji od očekivanog.

Istovremeno, OECD je povećao prognozu rasta Velike Britanije na 1,2 odsto u ovoj godini sa ranije prognoziranih 0,8 odsto, jer je odložena mogućnost njenog izlaska iz Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.