U trendu

Oglasili se protivnici dogovora Bajden-Merkel o Sev. toku 2

VAŠINGTON – Predsednik Odbora za spoljne poslove američkog Senata izrazio je danas, zajedno s kolegama iz nekoliko evropskih parlamenata, negodovanje zbog nedavnog sporazuma između Vašingtona i Berlina, kojim su SAD odustale od protivljenja da se podvodni gasovod Severni tok 2 završi.

„Smatramo da je Severni tok 2 geopolitički projekat usmeren na širenje ruskog uticaja u Evropi dominiranjem na tržištu energije“, naveo je senator Bob Menendez, demkrata, u zajedničkom saopštenju sa kolegeama iz Estonije, Češke, Irske, Letonije, Poljske, Ukrajine, Britanije i Litvanije, prenosi Rojters.

Predsednik SAD-a DŽo Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel postigli su prošlog meseca sporazum kojim su otklanjenja neslaganja između dve strane i omogućen završetak gasovoda koji će prenositi ruski gas u Nemačku.

Ukrajina se dugo protivi ovom gotovo završenom projektu vrednom 11 milijardi dolara, a koji bi teoretski pružio mogućnost Moskvi da prestane sa isporukama gasa preko Ukrajine, što bi tu zemlju lišilo nekoliko milijardi dolara unosnih prihoda od tranzitnih taksi i ugrozilo njenu bezbednost, tvrdi Kijev, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.