U trendu

Oko 150 radnika pobeglo sa gradilišta zbog inspektora

Inspekcija rada u drugoj polovini aprila na gradilištima širom Srbije utvrdila je da je od od 2.031 radnika, 309 radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Na nekoliko lokacija na Zlatiboru, Beogradu i Novom Sadu, prema proceni inspektora u trenutku dolaska inspekcije sa gradilišta je pobeglo oko 150 radnika.

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 435 poslodavaca, a posebno su kontrolisana gradilišta na Kopaoniku i Zlatiboru, na Koridorima 10 i 11, i u Beogradu i Novom Sadu.

U saopštenju se dodaje da je inspekcijskim nadzorima na gradilištima u Beogradu, Valjevu i Sokobanji otkriveno i pet neregistrovanih firmi u kojima je zatečeno pet neprijavljenih radnika.

Zbog utvrdjenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli 89 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 47 prekršajnih naloga koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada, zbog utvrdjenih nepravilnosti, donela je 66 rešenja u oblasti radnih odnosa, 85 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 21 rešenje o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar