U trendu

Oko 200 prijava za bespovratnih milion dolara podrske inovac

BEOGRAD – Skoro 200 startapa, preduzetnika i mikro, malih i srednjih preduzeća prijavilo se za bespovratna sredstva od milion dolara na drugom godišnjem konkursu StarTec h programa za razvoj inovacija i digitalnu transformaciju privrede Srbije.

I ove godine biće dodeljeno oko 30 grantova u iznosima od 15.000 do 100.000 dolara, a ponovo je najviše aplikacija stiglo za inovacije u IT industriji, saopštili su organizatori.

Među 197 prijava, gotovo 100 inovativnih ideja je usmereno na razvoj aplikacija, digitalnih plaftormi i softvera koji unapređuju poslovne procese.

Na drugom mestu su inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, slede elektronika, multimedija, građevina i drugo.

Više od 60 odsto prijava je za najmanji segment grantova, od 15.000 do 25.000 dolara.

Kroz StarTec h inovatori mogu da dobiju stručnu pomoć u izradi biznis planova još u fazi pripreme aplikacija, što drugi programi uglavnom ne nude.

Konkurs je bio otvoren od 18. marta do 18. maja, a inovatori su do 18. aprila mogli da se prijave za podršku u izradi biznis plana i tu pomoć je iskoristilo 93 prijavljenih.

Pred konkursnom komisijom sada je nekoliko krugova selekcije. Imena finalista biće poznata do kraja jula, a konačnu odluku o dobitnicima grantova do septembra će doneti tim od osam stručnjaka u oblasti inovacija, digitalne transformacije i preduzetništva.

Na konkurs se javio 71 startap tim i 126 preduzetnika i privrednih društava među kojima su dominantna bila mikro preduzeća (86). Prijave su stigle iz 30 gradova i opština, od Beograda, Novog Sada, Niša i drugih većih gradova sve do manjih opština kao što su Lebane, Bogatić, Odžaci, Bački Petrovac, Šid, Aleksinac i Knjaževac, u kojima novi biznisi i radna mesta mogu značajno da doprinesu boljem kvalitetu života.

Najveći broj grantova namenjen je startapovima i preduzećima ne starijim od dve godine za razvoj inovacije.

Grantove od 25.000 do 50.000 dolara dobiće mala i srednja preduzeća kako bi svoju inovaciju uspešno plasirali na tržište ili sproveli digitalnu transformaciju dok su najveći grantovi, od 50.000 do 100.000 dolara, prvenstveno namenjeni za plasman inovacije na međunarodno tržište ili povećanje broja radnih mesta.

StarTec h program je trogodišnji projekat za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji koji sprovodi NALED u saradnji sa organizacijom ENECA, a finansira kompanija Philip Morris.

U 2023. predviđen je još jedan javni poziv tako da će ukupno biti dodeljeno oko 3,5 miliona dolara za 100 inovativnih projekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar