U trendu

Oko 500 izlagaca na sajmu vocarstva u Beogradu

BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Međunaodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2022″, na kom će se predstaviti oko 500 izlagača.

Osim izlagača iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čiji ministri poljoprivrede su bili na otvaranju i koje imaju svoje nacionalne štandove, predstaviće se proizvođači iz Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije i drugih zemalja.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je na otvaranju da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća za milijardu evra, a u budućnosti će nastaviti da otvara i nova tržista.

“ Jedna od prilika za to je i Open Balkan“, istakao je on.

Sajam je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za poljoprivredu i USAID Projekat za konkurentnu privredu.

Poželevši dobrodošlicu gostima i izlagačima zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je ovaj sajam više od sajma i da pokazuje kako postajemo region koji se zajednički razvija.

“ Poljoprivreda je šansa našeg regiona, a proizvodnja zdrave hrane može da nam omogući da živimo bolje i brže se razvijamo. Naše tri zemlje su članice inicijative Otvoreni Balkan, koja je otvorena i za druge zemlje i verujem da će joj se pridružiti još država“, rekao je Vesić i dodao da bi na taj način imali veće tržište i jedinstveno tržište radne snage.

Istakao je da je Beograd, posle Vojvodine, drugi najveći poljoprivredni region u Srbiji, sa 250.000 hektara obradivog zemljišta i jedan od pet stubova razvoja srpske prestonice, što se ističe i u planu 2020.-2030. koji će, kako je najavio, biti predstavljen narednih dana.

Naveo je da je Grad ove godine odvojio dva miliona evra za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, izvan onoga što daje Republika.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da je na sajmu prisutno oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i da se nada da će četvrta zemlja koja će postati članica Open Balkana biti Bosna i Hercegovina.

„Trenutno nemamo zajedničke stavove unutar države da li BiH treba da bude deo Otvorenog Balkana. Vlada Republike Srpske i njeni predstavnici u zajedničkim institucijama pružaju punu podršku pristupanju BiH Otvorenom Balkanu i očekujemo takvu podršku i u drugom delu zemlje,“ rekao je on.

Dodao je da je veoma važno to što su poslovna zajednica i privrednici apsolutno za pristupanje BiH ovoj inicijativi i da se nada da će ekonomski interesi prevladati političke barijere.

Šefica misije USAID u Srbiji Suzan Fric je istakla da poljoprivreda ima veliki potencijal da doprinese privrednom razvoju Srbije i ukazala da je posebno zanimljivo inovativno finansiranje.

“ U saradnji sa lokalnim vlastima širom Srbije USAID razvija novi model beskamatnog finansiranja malih proizvođača kako bi i oni postali deo razvoja Srbije. Pet opština je već oformilo fondove za podršku malim poljoprivrednicima, a četiri nove opštine će nam se pridružiti uskoro. U budućnsoti nadam se još njih“, navela je Fric.

Ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski je istakao da mu je drago što se na početku svog mandata uverio kako funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan i da je potrebno samo nekoliko sati da makedoinski ajvar iz Đevđelije stigne u Beograd.

“ To se dešava bez komplikovanih carinskih procedura, čekanja, dodatnih laboratorijskih analiza i sa priznavanjem onih analiza sa kojima je krenuo iz Severne Makedonije“, naglasio je Nikolovski.

Ocenio je da inicijativa Otvoreni Balkan treba da se proširi i da se već vidi da ono što je potpisano funkcioniše u praksi, na dobrobit građana i privrede.

Prema njegovim rečima na sajmu se predstavilo devet makedonskih preduzeća, a govoreći o značaju koji poljoprivreda ima u Severnoj Makedoniji naveo je podatak da ova grana privrede ostvaruje 20 odsto bruto društvenog proizvoda Severne Makedonije.

Slično je i u Albaniji, gde se, kako je navela albanska ministarka poljoprivrede Frida Krifca više od 30 odsto stanovnoštva bavi poljoprivredom.

Istakla je da je više od 14 kompanija koje se bave voćarstvom, povrtarstvom, vinogradarstvom, proizvodnjom maslina odmah prihvatilo da dođe na sajam u Beograd.

„Naš strateški cilj je da ojačamo moć naših proizvođača što nije moguće bez otvaranja novih tržišta. Želimo da izađemo u susret potrebama građana i preduzeća, da se lakše prelaze granice, a fitosanitarne i veterinarske inspekcije rade na jednom mestu“, naglasila je albanska ministarka.
Navela je podatak da je lane za osam odsto povećan izvoz voća i povrća u Srbiju, a da se sa Otvorenim Balkanom, gde su pojednostavljene fitosanitarne i ostale procedure, očekuje da taj rast bude još veći.

Na sajmu je izložena poljoprivredna mehanizacija, sistemi navodnjavanja, protivgradne zaštite, dostavna vozila, proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i njegovom zaštitom.

Predstavljeni su i proizvođači semena, rasadničari a poseban prostor odvojen je za firme iz prehrambene industrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.