U trendu

Okondžo-Ivejla: Obnova poverenja u STO traži dela a ne reč

VAŠINGTON – Generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okondžo-Ivejla smatra da je globalni ekonomski oporavak od pandemije prisutan, ali da je krhak i neujednačen po kontinetima.

„Severna Amerika, Evropa i veći deo Azije oporavljaju se brže nego Afrika, Latinska Amerika i Bliski istok, a jedan od razloga koji u velikoj meri stoji iza toga je neravnomerna podela vakcina, pitanje politike vakcina“, rekla je Okondžo-Ivejla u današnjem razgovoru za tink-tenk organizaciju Altantski savet, koji je pratila i agencija Tanjug.

Ona je naglasila da dok god sve zemlje ne budu imale jednak pristup vakcinama održiv oporavak neće biti moguć, jer nijedna zemlja neće biti bezbedn od novih mutacija virusa kovida čak iako vakiniše 100 posto stanovništva.

Prema njenim rečima, na sastanku ministara finansija G20 u Veneciji razmatrano je i pitanje finansiranja potencijalne naredne pandemije, pri čemu je predložen mehanizam finansiranja od 50 milijardi dolara godišnje, od čega bi 10 milijardi bilo za podršku aktivnostima pripreme i sprečavanja izbijanja bolesti.

Okondžo-Ivejla je navela da će na agendu STO-a staviti predlog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o izdvajanju 50 milijardi dolara za vakcinisanje 40 posto svetske polulacije u ovoj i 60 posto u idućoj godini, što bi, ako se realizuje, izvelo svetsku privredu na stazu održivog oporavka i donelo 9,0 biliona dolara globalnom bruto domaćem proizvodu do 2025. godine,

Ukazala je takođe na problem komplikovavih procedura u lancima snabdevanja vakcinama i trgoivnskih zabrana nekih zemalja kada je reč o ovoj vrsti proizvoda.

Otklanjanjem izvoznih barijera za proizvođače vakcina, kako je rekla, podstaklo bi se investiranje tih proizvođača u proširenje kapaciteta i povećanje proizvodnje.

Komentrišući oprečne stavove u svetu o pravu proizvođača na zaštitu intelektualne svojine kada su u pitanju vakcine, direktorka STO je poručila da bez razmene tehnologija i znanja proizvođači neće biti u stanju da povećaju proizvodnju.

Na pitanje kako namerava da vrati poverenje u STO, Okondžo-Ivejla je poručila da se poverenje ne gradi rečima, već se demonstrira delima i postupcima, i da očekuje od članica tog svetskog trgovinskog tela da to pokažu u paksi na pragmatičan način.

Dodala je da je njena misija da se STO vrati svojom primarnom cilju – da bude u službi ljudi, da pomaže rastu životnog standarda, otvaranju radnih mesta, i stvaranju bolje budućnosti kroz održiv i inkluzivan rast za sve narode sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar