U trendu

Okrugli sto ‘Kina u perspektivi’: Visokokvalitetni razvoj otvara prilike za preduzeća

Aktuelni napor Kine da unapredi visokokvalitetni razvoj stvoriće nove mogućnosti za preduzeća, kažu insajderi iz industrije koji su se pridružili četvrtom Eonomskom okruglom stolu, platformi za razgovore svih medija čiji je domaćin novinska agencija Sinhua.

„Počeli smo od nule kao i mnoge druge male kineske kompanije, ali nakon što smo dostigli određenu veličinu, morali smo da prođemo veliku transformaciju da bismo produžili zamah rasta“, rekao je Jou Hongtao, predsednik farmaceutske kompanije Čongćing Farskin (Chongqing Pharscin Pharmaceutical Co., Ltd).

Danas je kompanija kotirana na A-dronici i ima tržišnu vrednost od preko pet milijardi juana (oko 703,75 miliona američkih dolara). „Imali smo koristi od politike podrške Kine da podstaknemo inovacije“, rekao je Ju.

Kina je zauzela 12. mesto u Globalnom indeksu inovacija za 2023. i po prvi put je postala zemlja sa najvećim brojem među 100 najboljih klastera naučno-tehnoloških inovacija u svetu, navela je Svetska organizacija za intelektualnu svojinu.

Ove godine, prenosi Sinhua, zemlja je stavila razvoj novih kvalitetnih proizvodnih snaga, sa visokom tehnologijom, visokom efikasnošću i visokim kvalitetom, u vrh svog plana kako bi dodatno olakšala visokokvalitetni razvoj.

Da bi se iskoristio inovativni zamah Kine, i tradicionalne i visokotehnološke industrije su napredovale.

„Tradicionalne industrije ne predstavljaju niže cene i zaostale proizvodne snage“, rekao je Dai Guanven, šef razvojnog odeljenja u tehničkom centru HBIS grupe Šistil (Shitsteel), preduzeća za proizvodnju čeličnih šipki, putem video snimka prikazanog tokom okruglog stola .

„Ključ novih kvalitetnih proizvodnih snaga leži u dubokoj transformaciji i nadogradnji industrije“, naglasio je Dai.

Pozivajući se na HBIS grupu Šitstil kao primer, Dai je rekao da je kompanija implementirala tehniku za eliminisanje procesa visoke emisije u proizvodnji čelika, kao što su sinterovanje i koksovanje. Takođe koristi čiste izvore energije kako bi minimizirala emisije ugljenika.

Drugi video koji prikazuje proizvodnu radionicu TCL CSOT (Čajna star optoelektroniks tehnolodži – China Star Optoelectronics Technology ) otkriva automatizovanu i pametnu proizvodnu liniju smeštenu u prostoru koji je veličine 12 fudbalskih terena.

„Proizvodna linija je u stanju da obavlja potpuno automatizovanu proizvodnju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Mogli bismo čak i da isključimo sva svetla, a ona će i dalje obavljati proizvodnju u mraku“, rekao je Džang Feng, viši potpredsednik TCL CSOT, putem videom linka.

U sledećem koraku, rekao je Džang, kompanija planira da u potpunosti iskoristi prednosti zelene i digitalizovane proizvodnje i nastavi da jača slabe karike industrijskog lanca.

Kina je priznala hitnu potrebu da preduzeća postignu napredak u naučno-tehnološkim inovacijama i napravila je aranžmane za ubrzanje procesa.

Biće preduzeti čvrsti koraci za ubrzanje razvoja novih kvalitetnih proizvodnih snaga, podsticanje industrijskih inovacija kroz tehnološke inovacije, ubrzanje unapređenja tradicionalnih industrija i podsticanje industrija u nastajanju, rekao je Dženg Šanđie, šef Nacionalne komisije za razvoj i reforme na Kineskom razvojnom forumu 2024, u martu.

„Sve dok nastavljamo putanjom inovacija, verujem da će proizvodi proizvedeni u Kini imati veće prisustvo na prekomorskim tržištima“, rekao je Jou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.