U trendu

Oktobarska inflacija u Britaniji na 41-godiĆĄnjem rekordu

LONDON – Rastući računi domaćinstava za energente i cene hrane gurnuli su britansku inflaciju u oktobru na nov 41-godiĆĄnji rekord, pokazuju podaci objavljeni dan uoči izlaganja ministra finansija DĆœeremija Hanta o povećanju poreza i smanjenju javne potroĆĄnje kako bi se zauzdala inflacija.

Potroơačke cene u Britaniji su porasle proơlog meseca za 11,1 posto međugodiơnje, na najviơi nivo od oktobra 1981. godine, odskočivơi znatno sa septembarskog nivoa od 10,1 odsto, saopơtila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su godiơnju stopu inflacije od 10,7 procenata.

U saopơtenju ONS-a se navodi da bi rast inflacije u oktobru dostigao oko 13,8 procenata da vlada nije intervenisala ograničenjem cena energije za domaćinstva na prosečno 2.500 funti (2.960,25 dolara) godiơnje.

Cene hrane i bezalkoholnih pića su porasle najbrĆŸim tempom od 1977. godine, pogađajući najviĆĄe one sa najniĆŸim primanjima, saopĆĄtio je ONS.

KomentariĆĄući ove podatke, Hant, koji bi u četvrtak trebalo da predstavi novi budĆŸet, rekao je da su potrebne „teĆĄke, ali nuĆŸne“ odluke kako bi se vlada uhvatila u koĆĄtac sa rastom cena.

„NaĆĄa je duĆŸnost da pomognemo Banci Engleske u njenoj misiji da inflaciju vrati na ciljani nivo tako ĆĄto ćemo se ponaĆĄati odgovorno s drĆŸavnim finansijama“, naveo je Hant u saopĆĄtenju.

ONS je konstatovao da se domaćinstva s niskim prihodima suočavaju sa većim udarom inflacije nego najbogatiji građani jer troơkovi za energiju i hranu odnose veći deo njihovih prihoda.

Domaćinstva sa najniĆŸim prihodima, kako se objaĆĄnjava, pretrpela su stopu inflacije od 11,9 posto, dok su se oni koji najviĆĄe zarađuju suočili sa stopom od 10,5 procenata, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.