O’Liri: Avio-kompanije već plaćaju poreze za emisiju CO2

LONDON – Šefovi najvećih evropskih avio-kompanija osporili su danas tvrdnje da njihove kompanije ne plaćaju primeren deo poreza na vazdušni saobraćaj.

Cene akcija evropskih avio-prevoznika pale su sinoć, nakon što je francusko ministarstvo saobraćaja najavilo novi porez na domaći i međunarodni vazdušni saobraćaj. Francuska vlada vrši pritisak na EU da preduzme oštrije akcije protiv avio-kompanija, a očekuje se da će i Holandija uskoro objaviti sopstvene mere, prenosi CNBC.

Izvršni direktor irske avio-kompanije Rajaner, Majkl O’Liri, izjavio je na konferenciji za novinare da je u toku tendenciozna kampanja kojom se šire dezinformacije o naporima avio-kompanija, ističući da vazduhoplovni operateri u Evropi ne dobijaju „besplatno prevoz“.

„Mi plaćamo, u ime naših klijenata, kazneni nivo avio-poreza i ti porezi samo nastavljaju da rastu“, rekao je O’Liri, u obraćanju kao predsedavajući lobističke grupe A4E (Avio-kompanije za Evropu).

On je dodao da brodski prevoz ispušta dvostruko više CO2, ali da su avio-operateri nepravedno “ocrnjeni”.

„Niko ne piše članke u kojima se poziva na oporezivanje trajekata i brodova. Uvek je reč o ‘oporezivanju aviona'“, naveo je O’Liri, uz ocenu da su novi porezi regresivni jer nanose štetu slobodnom kretanju i perifernim evropskim ekonomijama.

Avio-kompanije iz grupacije A4E su prošle godine platile Briselu ili pojedinim vladama preko pet milijardi evra na ime avio i ekoloških poreza.

Na konferenciji je govorio i izvršni direktora IAG-a, vlasnika Britiš ervejza, Vili Volš, koji je pozvao na reorganizovanje evropskog sistema kontrole avio-saobraćaja.

On je rekao da bi integrisani evropski sistem kontrole letenja rezultirao bržim putovanjima i manjom emisijom CO2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.