U trendu

Omikron i cene gasa smanjili ekonomski zamah u Evropi

BRISEL, 10. februara ( Tanjug) – Poslednja ekonomska prognoza Evropske komisije predviđa nešto usporenij rast evropske privrede u 2022. godini prevenstveno zbog novog talasa pandemije kovid-19, ali i povećane inflacije usled skoka cene energenata.

Ekonomska prognoza za zimu predviđa da će, nakon značajnog rasta od 5,3 odsto u 2021. godini, privreda EU i evrozone rasti za četiri procenta u 2022. i 2,8 odsto odnosno 2,7 odsto u 2023.godini.

”Jačcanje pandemije uz brzo širenje omikron soja dovelo je do novih restriktivnih mera i ublažavanja privrednog zamaha iz zabeležnog tokom proleća i jeseni 2021. godine što posebno odnosi na uslužne delatnosti. Došlo je do prepreka u snabevanju, a cene energije nastavljau da budu vrlo visoke što ima negativan uticaj na proizvodnju, a inflaciju diže iznad očekivane sa negativnim uticajme na kuponu moć”, izjavio je evropski komesar za Paolo Đentiloni.

U Evropskoj komisji navode da je EU dostigla nivo BDP-a pre pandemije u trećem kvartalu 2021. i predviđa se da će sve države članice ”preći ovu prekretnicu do kraja 2022. godine.”

Ova prognoza pretpostavlja da će pritisak na privredu izazvan trenutnim talasom infekcija biti kratkotrajan uz očekivanje da će ekonomska aktivnost povratiti snagu tokom 2022.godine.

Istovremneo, predviđa se da će cene energije ostati povišene ”duže nego što se očekivalo” u prethodnoj prognozi kada je rečeno da će se tržište energenata stabilizovati na proleće 2022. godine.

Prognoza inflacije je znatno revidirana naviše u odnosu na jesenju prognozu, što odražava efekte visokih cena energenata i širenje inflatornih pritisaka na druge kategorije roba od jeseni 2021. godine.

”Sve to će dodatno uticati na ekonomiju i veće inflatorne pritiske”, navodi se u izbeštaju Komisije.

Nakon dostizanja rekordne stope od 4,6 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, predviđa se da će inflacija u evrozoni dostići vrhunac od 4,8 odsto u prvom kvartalu 2022. godine i ostati iznad tri procenta do trećeg kvartala godine.

Očekuje se da će inflacija pasti na 2,1 odsto u poslednjem kvartalu godine, pre nego što se pomeri ispod cilja Evropske centralne banke od dva odsto tokom 2023. godine.

U Evropskoj komisji zaključuju da su, gledajući dalje od kratkoročprivreden nih turbulencija, osnove koje podupiru ovu fazu ekspanzije U EU ”i dalje su jake” uz monstatciju da se tržište rada stalno poboljšava kao i štenja domačinstva, a da su uslovi finansiranja i potpuna primena Instrumenta za oporavak i otpornost u EU spremni da održe ”snažžnu fazu ekonomske ekspanzije”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar