U trendu

Omikron zaustavio rast cena nafte

NJUJORK – Cene nafte su pale danas i na putu su da nedelju završe s gubitkom, jer je brzo širenje omikron soja kovida povećalo zabrinutost zbog mogućeg udara na potražnju za gorivom, a stav FED-a o pooštravanju monetarne politike u 2022. inicirao je podzrivost na tržištima po pitanju ekonomskog rasta.

Američka WTI nafta je pala za 1,87 posto na 71,10 dolara po barelu, a cena severnomorske nafte Brent je potonula za 1,75 procenata na 73,71 dolara za barel, prenosi portal oilprice.com.

Cene nafte su u sredu i četvrtak bile u usponu, nakon izveštaja američke Uprave za energetske informacije (EIA) koji je pokao da su zalihe sirove nafte i naftnih derivata u SAD pale, dok je potražnja dostigla rekordan nivo u sedmici završenoj 10. decembra.

Međutim, omikron soj virusa, koji se brzo širi, kao i procene tržišnih aktera da bi stroža monetarna politika mogla da priguši ekonomski rast naredne godine podrili su danas cene „crnog zlata“.

Velika Britanija je u četvrtak, drugi dan zaredom, prijavila rekordan broj dnevnih novih slučajeva kovida, Nemačka je upozorila na opasnost od „masovnog petog talasa“ infekcija omikronom, a broj zaraženih raste i u SAD-u.

„Razvoj situacije s omikronom nastavlja da utiče na kratkoročne izglede tražnje za naftom“, izjavio je danas Ole Hansen, šef za strategije na robnim berzama u Sakso banci.

Slabljenje dolara, koje je u prethodna dva dana doprinelo rastu cena nafte, prema njegovim rečima, neutralisala je najava strože monetarne politike, koja bi potencijalno mogla sa smanji izglede privrednog rasta SAD u 2022.

“Dok se Evropa suočava sa pogoršanjem energetske krize, blaže vremenske prilike od uobičajenih u Aziji dovele su do manje potražnje za gorivima koja se koriste za proizvodnju električne energije i grejanje“, dodao je Hansen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar