U trendu

OPEK+: Manja proizvodnja nafte za 0,1mln barela dnevno od okt

LONDON – Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK i njeni saveznici na čelu sa Rusijom dogovorili su se danas o malom smanjenju proizvodnje nafte, kako bi podstakli cene koje su skliznule zbog straha od ekonomskog usporavanja, tako da će snabdevanje biti smanjeno za 0,1 miliona barela dnevno od oktobra.

Proizvođači nafte će smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno, što iznosi samo 0,1 odsto globalne potražnje.

Takođe su se dogovorili da se mogu sastati u bilo kom trenutku kako bi prilagodili proizvodnju pre sledećeg zakazanog sastanka 5. oktobra, prenosi Rojters.

Organizacija OPEK Plus je oprezna zbog dugotrajne volatilnosti cena, što je izazvano slabim makro sentimentom, slabom likvidnošću i obnovljenim blokadama u Kini, kao i neizvesnosti u vezi sa potencijalnim sporazumom između SAD i Irana i naporima da se stvori gornja granica cene nafte u Rusiji“, rekao je Metju Holand iz Energi Aspects.

Najveći proizvođač OPEK-a Saudijska Arabija prošlog meseca je najavila mogućnost smanjenja proizvodnje kako bi se pozabavila preuveličanim padom cene nafte.

Referentna sirova nafta Brent pala je na oko 95 dolara po barelu sa 120 dolara u junu zbog straha od ekonomskog usporavanja i recesije na Zapadu.

Takođe je povučeno potencijalnim povećanjem ponude iranske sirove nafte koja se vraća na tržište ako Teheran uspe da oživi svoj nuklearni sporazum sa globalnim silama iz 2015.

Očekuje se da će Iran dodati milion barela dnevno u snabdevanje ili jedan odsto svetske potražnje, ako sankcije budu ublažene, iako su izgledi za nuklearni sporazum u petak izgledali manje jasni.

Signali sa fizičkog tržišta, međutim, sugerišu da je snabdevanje i dalje ograničeno i da mnoge države OPEK-a proizvode ispod cilja, dok nove sankcije Zapada prete ruskom izvozu.

Rusija je saopštila da će prestati da isporučuje naftu zemljama koje podržavaju ideju o ograničavanju cena ruskih energenata tokom vojnog sukoba u Ukrajini.

Isporuke ruskog gasa u Evropi su, u međuvremenu, dodatno smanjene, što će verovatno izazvati dodatne skokove cena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar