OPEK: Mogući i dublji rezovi u proizvodnji nafte

LONDON – Dublji rezovi u proizvodnji nafte su među opcijama koje bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici trebalo da razmotre u decembru, izjavio je danas generalni sekretar tog naftnog kartela, Mohamad Barkindo.

Jegova isjava dolazi nakon što je u najnovijim projekcijama OPEK-a nagovešteno usporavanje tražnje za naftom te grupacije u narednoj godini, prenosi agencija Rojters.

„Konferencija (u decembru) će rezultirati odgovarajućim, snažnim i pozitivnim odlukama koje će nas postaviti na put održive stabilnosti u 2020. godini“, rekao je Barkindo novinarima na brifingu u Londonu.

Na pitanje o perspektivama većeg smanjenja proizvodnje, Barkindo je rekao: „Sve opcije su otvorene“.

Članice OPEK-a i nečlanice te organizacije, poput Rusije, od januara primenjuju sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno radi pružanja podrške naftnom tržištu.

Taj sporazum će biti na snazi do marta 2020. godine, a proizvođači se sastaju 5. i 6. decembra kako bi se dogovorili o daljim smernicama.

OPEK je ranije danas saopštio da će zbog veće ponude nafte iz konkuretskih zemalja, kao što su SAD, globalna tražnja za OPEK-ovom naftom 2020. godine iznositi 29,6 miliona barela dnevno, što je za 1,2 miliona barela dnevno manje u odnosu na 2019. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.