U trendu

OPEK nastavlja ograničenje proizvodnje, nafta uzletela

LONDON – Cene nafte su porasle danas za više od 2,0 posto na najviši nivo u poslednjih gotovo 14 meseci, nakon što su se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici dogovorili da ne povećavaju ponudu u aprilu i da sačekaju značajniji oporavak potražnje.

Cena fjučersa nafte Brent porasla je za 1,52 dolara ili 2,3 procenta, na 68,26 dolara za barel, a američka „laka“ nafta WTI je poskupela za 1,30 dolara ili 2,0 posto, na 65,13 dolara, tako da su obe svetske naftne reference na putu da zabeleže znatne nedeljne dobitke, izveštava Rojters.

U četvrtak, cene „crnog zlata“ su skočile za više od 4,0 odsto nakon sastanak grupe OPEK+ na kojem je doneta odluka da se produži ograničenje proizvodnje do aprila, pri čemu je napravljen izuzetak za Rusiju i Kazahstan kojima je dozvoljeno malo povećanje pumpanja.

„OPEK+ se opredelio za oprezan pristup odlukom o povećanju proizvodnje za samo 150 000 barela dnevno u aprilu, dok su akteri na tržištu očekivali povećanje od 1,5 miliona barela dnevno“, kaže Đovani Staunovo, analitičar za naftna tržišta švajcarske UBS banke.

Investitore je iznenadila i odluka Saudijske Arabije da do aprila nastavi sa svojim dobrovoljnim rezanjem proizvodnje od milion barela dnevno preko utvrđene kvote, iako su cene nafte porasle u protekla dva meseca podstaknute jačanjem ekonomskog optimizma usled kampanje vakcinacije protiv kovida-19 širom sveta.

Analitičari sada preispituju svoje ranije prognoze o budućem kretanju cena nafte, uzimajući u obzir nastavak ograničenih isporuka grupe OPEK+ kao i činjenicu da američki proizvođači iz škriljaca „koče“ rashode kako bi povećali zaradu investitora.

Goldman Saks je revidirao naviše procenu cene sirove nafte Brent za drugi kvartal za pet dolara na 75 dolara za barel i na 80 dolara za treći kvartal ove godine, dok je UBS povećao prognozu za Brent na 75 dolara po barelu, a za WTI na 72 dolara za drugu polovinu 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.