U trendu

OPEK+ ne odustaje od postupnog povećanja pumpanja od 1.maja

LONDON – Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK i njeni saveznici, grupa nazvana OPEK+, ostaće pri odluci o postepenom povećanju proizvodnje nafte od 1. maja, rekla su danas četiri izvora iz alijanse OPEK+ za Rojters.

Grupa je odustala od planova o održavanju ministarskog sastanka u sredu, naveli su izvori britanske agencije nakon današnje sednice ministara koji su članovi panela za praćenje kretanja na tržištu nafte

Kuvajtski ministar za naftu Mohamed Abdulatif al-Fares izjavio je uoči početka te sednice da je sprovođenje vakcinacija protiv kovida-19 i donošenje paketa ekonomskih podsticaja u vodećim ekonomijama uticalo na „osetno poboljšanje“ globalne potražnje za sirovom naftom.

„Politika OPEK-a je da pažljivo dejstvuje prateći najnovija dešavanja na tržištu“, rekao je on, navodi Rojters pozivajući se na kuvajtsku novinsku agenciju KUNA.

Terminska cena američke WTI nafte za isporuku u junu porasla je nakon informacije sa sastanka OPEK+ za 51 cent ili 0,8 posto, na 62,42 dolara za barel na NJujorškoj robnoj berzi.

Severnomorska nafta Brent je ojačala za 36 centi ili 0,6 procenata, na 66,01 dolara po barelu na berzi ICE Fjučers Evropa, prema podacima MarketVoča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.