U trendu

OPEK podigao procenu svetske tražnje za naftom u 2020.

LONDON – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) podigla je prognozu rasta svetske tražnje za naftom u 2020. godini za 140 hiljada barela u odnosu na decembarsku projekciju, na 1,22 miliona barela dnevno (bpd), pokazuje januarski izveštaj tog naftnog kartela.

Kako se navodi u dokumentu, prognoza je revidirana naviše na bazi OPEK-ove poboljšane procene globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu na 3,1 odsto i očekivane rastuće tražnje u Indiji i Kini. Ako se taj rast realizuje, globalna tražnja bi ove godine bila za 30 odsto jača nego 2019, prenosi Rojters.

U izveštaju se istovremeno predviđa manja tražnja za naftom iz OPEK-a u ovoj godini za 100 hiljada barela dnevno, na 29,5 miliona bpd, jer rivalski proizvođači, kako se navodi, grabe tržišni udeo i jer će SAD po svemu sudeći imati još jednu rekordnu godinu proizvodnje.

Ukupna dnevna proizvodnja OPEK-a bi tako u 2020. bila za oko 1,2 miliona bpd manja nego u celoj 2019. godini i na nivou decembarske proizvodnje, kada je udeo naftnog kartela u globalnoj proizvodnji smanjen za 0,1 procentni poen na mesečnom nivou, na 29,4 odsto.

Ove godine, tržišni udeo OPEK-a će, prema izveštaju, dodatno opasti zbog snažnog rasta proizvodnje konkurenata izvan OPEK-a, kao što su Sjedinjene Države, Brazil, Kanada, Australija, Norveška i Gvajanu, uz rast globalne potražnje.

OPEK je povećao prognozu rasta isporuka iz zemalja nečlanica za 180 hiljada barela dnevno, na 2,35 miliona bpd, u odnosu na 1,86 miliona bpd prošle godine.

Predviđa takođe da će proizvodnja „crnog zlata“ u SAD, koja je poslednjih godina uzletela podstaknuta rastom bušenja nafte iz škriljaca, prvi put premašiti cifru od 20 miliona barela dnevno ove godine.

U izveštaju se procenjuje da će u četvrtom kvartalu 2020. američka proizvodnja dostići 20,21 miliona bpd, što je skoro na nivou tražnje u SAD od 21,34 miliona barela dnevno.

Američka „laka“ nafta WTI za februarsku isporuku pala je danas za 72 centa ili 1,2 odsto, na 57,51 dolara po barelu na Njujorškoj robnoj berzi, nakon što je u utorak ojačala za 0,3 procenta.

Cena severnomorske nafte „brent“ je oslabila za 90 centi ili 1,4 procenta, na 63,59 dolara za barel na evropskoj ICE Fjučers berzi, posle rasta od 0,5 odsto na prethodnoj trgovinskoj sesiji, prema podacima Market Voča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.