U trendu

Operater Severnog toka 2 registrovao podružincu u Nemačkoj

FRANKFURT – Operater ruskog gasovoda Severni tok 2 saopštio je da je registrovao podružnicu za nemački deo gasovoda kako bi ispunio nemačke regulatorne zahteve, ali iz Berlina poručuju da će postupak sertifikacije i dalje biti suspendovan.

Kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u Švajcarskoj, navela je da će sedište podružnice, koja je registovana pod imenom „Gas za Evropu“, biti u nemačkom gradu Šverinu, preneo je Rojters.

Podružnica će posedovati i upravljati deonicom gasovoda od 54 kilometra koja se nalazi u nemačkim teritorijalnim vodama i postrojenjem na kopnu u Lubminu kao nezavisni operater prenosa, dodaje se u saopštenju.

Nemačka Federalna agencija za mreže, koja reguliše sektor električne energije, gasa, telekomunikacija, pošte i železnice, suspendovala je u novembru proces sertifikacije gasovoda, rekavši da operater treba da registruje pravno lice u Nemačkoj.

Povodom registracije podružnice gasovoda u Nemačkoj, ovo regulatrno telo je saopštilo da će procedura sertifikacije ostati suspendovana dok se ne završi prenos većine imovine i kadrova na podružnicu i da će Federalna agencija tek tada biti u poziciji da proveri potpunost dokumentacije te jedinice.

„Trenutno ne možemo da predvidimo kada će postupak biti nastavljen“, navodi se u saopštenju nemačkog regulatora.

Izgradnja ovog gasovoda je završena u septembru i od tada je u stanju mirovanja u iščekivanju da od Nemačke i Evropske unije bude odobreno njegovo puštanje u rad.

Najveći energetski projekat u Evropi, Severni tok 2, koji bi udvostručio količinu isporuka ruskog gasa u Nemačku, naišao je na otpor nekih članica unutar EU, ali i Sjedinjenih Država i Ukrajine, jer cevovod koji ide od Rusije preko dna Baltičkog mora do Nemačke zaobilazi tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu.

Protivnici tog gasovoda tvrde da on povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije i lišava Ukrajinu prihoda od tranzitne takse. Odlaganje postupka sertifikacije gasovoda koincidira za zaoštravanjem tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.