U trendu

Oporavak privrede Japana u drugom kvartalu bolji od prognoza

TOKIO – Japanska ekonomija se oporavila u drugom kvartalu iznad očekivanja, nakon pada u prva tri meseca 2021, pokazuju današnji preliminarni statistički podaci.

Treća najveća svetska ekonomija ostvarila je rast od 1,3 posto na godišnjem nivou u tromesečju april-jun, nakon pada od 3,7 procenata u prvom kvartalu, nadmašivši medijan prognoze tržišta o rastu od 0,7 odsto, prenosi Rojters.

Međutim, mnogi analitičari predviđaju da će rast u tekućem tromesečju ostati skroman, jer vanredne mere ograničenja, koje su ponovo uvedene kako bi se suzbilo novo rasplamsavanje pandemije, utiču na potrošnju domaćinstava.

Rast japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), napominje britanska agencija, ipak je mnogo slabiji od onog u drugim razvijenim ekonomijama, uključujući Sjedinjene Države koje su zabeležile ekspanziju od 6,5 procenata u drugom kvartalu.

Potrošnja u Japanu je u periodu april-jun porasla za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je bolje od projekcija tržišnih aktera koji su očekivali pad od 0,1 odsto.

U prva tri meseca 2021, potrošnja je opala za 0,1 procenat.

Kapitalni izdaci su takođe porasli za 1,7 posto nakon pada od 1,3 procenta u prethodnom tromesečju. Kao rezultat toga, domaća potražnja je rastu BDP-a doprinela sa 0,6 procentnih poena.

Izvoz je od aprila do kraja juna porastao za 2,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je znak da je globalni oporavak nastavio da podupire treću ekonomiju sveta.

Ipak, nagli skok slučajeva infekcija delta sojem kovida u Aziji izazvao je poremećaje u lancu snabdevanja nekih japanskih proizvođača, što bi moglo da se odrazi na fabričku proizvodnju u ugrozi ionako krhki ekonomski oporavak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.