U trendu

Optimizam na svetskim berzama posle razgovora Bajden-Si

LONDON/HONG KONG – Globalne berze su danas u usponu a dolar u padu, pošto je vest o telefonskom razgovoru između predsednika Kine i SAD, Si Đinpinga i DŽoa Bajdena, ulila dozu optimizma tržišnim akterima.

Američki predsednik i njegov kineski kolega razgovarali su sinoć 90 minuta, prvi put u poslednjih sedam meseci, o potrebi da se izbegne da se tržišno rivalstvo između dve najveće svetske ekonomije pretvori u sukob.

Ova informacija je podstakla rast kineskih akcija za 0,9 posto, poguravši naviše regionalna tržišta i svetski indeks MSCI, najširi pokazatelj globalnih berzi, koji je ojačao za 0,2 posto, čime je okončao trodnevnu seriju pada, izveštava Rojters.

U sličnom procentu su jutros ojačala i vodeća evropska tržišta kapitala.

Cene akcija na terminskom trgovanju u SAD be;eže dobitak od 0,3 procenta, što nagoveštava da će redovna trgovinska sesija na Vol Stritu početi u visokom plusu.

Tržišni posmatrači upozoravaju da jedan telefonski razgovor ne treba preterano tumačiti kao znak šireg približavanja Kine i Sjedinjenih Država, čiji su odnosi zategnutiji nego ikada u poslednjih više decenija.

Odluke o dinamici kojom će centralne banke, posebno američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka, smanjivati svoju podršku privredi, ostaju pokretačka snaga raspoloženja na tržištu.

Očekuje se da će, prema izjavama nekih zvaničnika, FED slediti odluku ECB-a o smanjenju kupovine obveznica krajem godine, uprkos slabom avgustovskom izveštaju sa američkog tržišta rada.

Na tržištima valuta, dolar je krenuo silaznom putanjom prema korpi vodećoh rivala, ali je ipak i dalje na kursu da završi nedelju s dobitkom, prvim u poslednje tri sedmice.

Što se tiče drugih valuta, funta je porasla prema dolaru za 0,2 procenta iako statistički podaci pokazuju da je britanska ekonomija usporila u julu. Evro je ojačao za 0,1 odsto prema dolaru.

Cene nafte takođe beleže rast podržane ograničenim domaćom ponudom u SAD, nakon što je uragan Ida pogodio proizvodnju u Meksičkom zalivu.

Sirova severnomorska nafta Brent je porasla za 1,29 posto na 72,37 dolara za barel, a američka WTI nafta se trguje za 68,95 dolara po barelu, za 1,19 procenata skuplje nego u četvrtak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.