U trendu

Orakl će osnovati regionalni centar u Srbiji

DUBAI – Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbbije Mihajlo Jovanović i viši potpredsednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope kompanije Orakl (Oracle) Leopoldo Boado Lama potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji bi trebalo da omogući formiranje regioanlnog data centra u Kragujevcu u sklopu Dražavnog data centra.

Memorandum je potpisan u Paviljonu Srbije na ovogodišnjem Expo 2020 koji se održava u Dubaiju.

Cilj Memoranduma je da se proceni svrha osnivanja Oraklovog regionalnog informatičkog centra u sklopu komercijalnog segmenta Državnog data centra u Kragujevcu za potrebe korisnika u Srbiji, na Balkanu i šire.

Uspostavljanje centra podataka kompanije Orakl omogućilo bi uspostvaljanje digitalnog haba za pružanje Orakl klaud usluga u tom delu Evrope, koji bi bio od pomoći preduzećima iz oblasti zdravstva, maloprodaje, bankarstva i drugih delatnosti da koriste podatke neophodne za razvoj inovacija, da povezuju timove i obezbeđuju sigurnist poslovanja i u slučaju njegovo širenja.

„Mogućnost sklapanja partnerstva sa kompanijom Orakl, jednim od svetskih IT lidera kao potencijalnim komercijalnim korisnikom Državnog data centra, predstavlja još jednu potvrdu rezultata koje Vlada Srbije postiže u sektoru digitalizacije, investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara i kadrovskih i tehničkih kapaciteta Srbije“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je ovo još jedan dokaz koliko je Srbija dobar i pouzdan partner za strane investicije u najsavrmenije tehnologije.

„To je dokaz i da Srbija kao regionani IT lider predvodi celokupni region u oblasti četvrte industrijske revolucije“, naglasio je Jovanović.

On je naglasio da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, da obezbeđuje čuvanje podataka i opreme javne uprave i komercijalnih korisnika, kao i da predstaavlja značajnu infrastrukturnu osnovu za razvoj elektronske uprave u Srbiiji.

„Gledao sam u našem paviljonu izložbu o praistorijskoj kulturi Vinče, odakle je krenula prva indistrijska revolucija i odakle su naši preci krenuli prvi da tope metal i da utiru put savremenoj civilizaciji. Mi danas utiremo put četvrtoj idustrijskoj revoluciji i nastavljamo stazama kojima su preci krenuli“, rekao je Jovanović

Orakl, kako je istakao Boado Lama, prepiznaje značaj Srbije kao haba za digitalnnu transformciju i može da sagleda vrednost klaud regiona u podizanju korisničkog iskustva građana i preduzeća na novi nivo, sa većom tehnološkom efikasnošću i agilnolnosću uz najviše nivoe bezbednosti.

„Potpisivanje Memoranduma o razumevanju omogućiće otvaranja najvećeg centra podataka u južnom delu Evrope i dati mogućnost Srbiji da se nađe na listi velikih zamalja koje već imaju Orakl data centre. Ovo je jako važan ternutak, ne samo za Srbiju i za redion, jer će se kompanijama iz javnog i komercijalnog sektora omogućiti da koriste najsavremenije tehnologije u svom poslovanju“, rekao je generalni direktor kompanije Orakl Srbija Vladimir Knežević

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar