U trendu

Orban: Cilj vlade – smanjenje inflacije na jednocifren iznos do kraja 2023.

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada ima za cilj da izbegne recesiju sledeće godine i želi da spusti inflaciju na jednocifren iznos do kraja 2023, izjavio je danas premijer Viktor Orban.

„Najvažnija stvar je da ostanemo izvan rata, da izbegnemo evropsku recesiju, da mađarska ekonomija raste sledeće godine…i da inflacija na godisnjem nivou bude jednocifrena na kraju 2023.“, rekao je Orban na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Mađarski premijer je naveo da će njegova vlada, koja je osvojila četvrti uzastopni mandat u aprilu 2022, zadržati postojeći sistem ograničenja cena struje za domaćinstva dogodine, iako je ukupan trošak države za energiju, zbog rasta cena, skočio sa 7,0 milijardi evra u 2021. na 17 milijardi evra ove godine.

Takođe je saopštio da će vlada narednih dana finalizirati sporazume sa Evropskom unijom o finansiranju, pošto je ranije ovog meseca postigla dogovor o oslobađanju zamrznuti sredstava iz evropskih fondova ako Budimpešta ispuni uslove dogovorene s Briselom u sporu oko vladavine prava i suzbijanja korupcije.

Orban je dodao da Mađarska nije ništa korumpiranija od drugih evropskih država.

Mađarski lider se, ocenjuje Rojters, suočava s najvećim izazovima od dolaska na vlast 2010., jer privredni rast usporava, kamatne stope mađarske centralne banke su najviše u EU, a predviđa se da će narednih meseci inflacija dostići oko 26-27 odsto na godišnjem nivou.

Orban je takođe najavio da će njegova vlada odobriti poreske olakšice ženama ako odluće da do 30-te godine imaju decu, čime se proširuju prethodno uvedene poreske olakšice za mlade životne dobi do 25 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar