U trendu

Orban: Mađarske rezerve gasa pokrivaju 41% godisnje potrosnj

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada garantuje snabdevanje zemlje energijom, izjavio je danas premijer Viktor Orban u govoru na otvaranju jesenjeg zasedanja parlamenta.

Mađarska ima dovoljne zalihe prirodnog gasa, struje i nafte, rekao je Orban i dodao da rezerve gasa u zemlji pokrivaju 41 odsto godišnje potrošnje, te da se vlada dogovorila s Rusijom o daljim isporukama, prenosi agencija MTI.

Pošto Mađarska pokriva 85 odsto potrošnje gasa iz uvoza, a vlada nije u poziciji da utiče na cene, potrošnja se mora smanjiti, poručio je premijer pozivajući vladine agencije, državna preduzeća, institucije, domaćinstva i privatne kompanije da manje koriste prirodni gas.

Orban je, prema agenciji Rojters, takođe saopštio da je mađarska vlada revidirala svoju dugoročnu energetsku strategiju i da planira niz ogromnih investicija u energetski sektor, napominjući da se Evropska unija obavezala da će dati sredstva za ta ulaganja.

„Ako nam briselske birokrate ne daju taj novac na koji Mađarska ima pravo, onda ćemo potrebna sredstva dobiti od drugih finansijskih izvora. Pokrenuli smo razgovore o tome sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima“, naveo je on.

Orban je dodao da su mađarske subvencije za energiju najizdašnije u Evropi, napominjući da je vlada ograničila cene na računima za struju domaćinstvima i cene ogrevnog drveta i lignita, kao i cene osnovnih namirnica.

Cena energije koja je za domaćinstva ograničena do nivoa prosečne potrošnje štedi prosečnoj porodici 181.000 forinti (445 evra) svakog meseca, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, energetske subvencije u Mađarskoj će iznositi 30 odsto prosečnog mesečnog prihoda domaćinstva, naspram 20 odsto u Nemačkoj i 6,0 odsto u Austriji.

Mađarski premijer je naglasio da je vlada takođe izdvojila 200 milijardi forinti (oko 491,4 miliona evra) za podršku malim i srednjim preduzećima sa visokim energetskim potrebama, te da radi na programu „fabrička štednja“ i na novom akcionom planu za sprečavanje gubitka radnih mesta.

Tekuće investicije u Mađarskoj vrede 9.400 milijardi forinti (23 milijarde evra), rekao je Orban dodajući da dok one ne budu zaključene vlada neće pokretati dalje investicije jer nema garancije da će biti završene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar