U trendu

Orbović: Pomoć da, ali se ne sme nazvati penzijom

BEOGRAD – Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da treba da vodimo računa o svakom građaninu i pomognemo starijim ljudima koji nemaju penziju, ali da se ta pomoć ne može zvati penzijom.

Orbović je rekao Tanjugu, povodom ideje o uvođenje tzv. „garantovane penzije“ kao vida socijalnog davanja koju je izneo ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, da bi bilo opasno tu pomoć nazivati penzijom, jer bi se onda penzija shvatala kao socijalno davanje koje bi imali svi.

„Penzija je primanje koje čovek dobija na osnovu toga što je tokom radnog veka odvajao određeni iznos novca i uplaćivao ga u fond za penzijsko osiguranje, odakle treba, u periodu kada fizički više ne može da radi, da prima određenu nadoknadu. Novac koji bi se uplaćivao ljudima koji nisu radili ne može se nazivati penzijom“, precizira Orbović.

Dodaje da svakako podržava ideju da se, u skladu sa mogućnostima, pomogne ljudima koji nisu radili da u starosti da imaju osnovna sredstva za život.

„Samo što mora da postoji razlika između onoga što je penzija zaslužena radom i socijalne pomoći“, napomenuo je Orbović.

Ministar za brigu o selu Krkobabić predlaže uvođenje minimalne „garantovane penzije“ od oko 12.000 dinara, kao vid socijalnog davanja za građane koji nemaju uslove za penziju.

On je kazao da se ta pomoć samo uslovno naziva „garantovanom penzijom“, s obzirom da je penzija stečeno pravo, a ne socijalno davanje o kojem je reč.

Krkobabić je rekao Tanjugu da bi „garantovana penzija“ bila nemenjena samo građanima koji iz različitih razloga nisu imali mogućnost da ispune uslove za penzije, pa nisu mogli da ostvare nijednu vrstu penzije – invalidsku, porodičnu…

Uslov je, dodao je Krkobabić, da nemaju nikakvu imovinu, niti prihode, kao i da nisu korisnici nijednog vida socijalne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.