U trendu

Organizatori proslava mogu da se nadaju državnoj pomoći

BEOGRAD – Vlada Srbije će razmotriti moguće modele pomoći predstavnicima takozvane ivent industrije, odnonso organizatorima venčanja i drugih sličnih proslava koji već devet meseci ne rade, izjavio je za Tanjug predsednik Udruženja Ivent industrija Srbije Boško Bubanja posle današnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i ministarkom trgovine turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić.

„Premijerka je bila raspoložena za razgovor i dosta pozitivna, ali je ministar Mali bio dosta tvrd oko svega, i pitanje je šta će od svega toga biti. Imali smo razumevanje od premijerke jer uopšte ne radimo, ona je dala zadatak da ministarstva trgovine i finansija formiraju radnu grupu da bi se našao model pomoći ivent industriji“, rekao je Bubanja.

Dodao je da je da su vlasnici prostora za održavanje proslava, budući da se ta mesta vode kao restorani, dobili od države pomoć u isplati minimalaca, ali da fotografi, dekorateri, saloni venčanica, organizatori venčanja i agencije za iznajmljivanje različite opreme, ikao su deo ivent industrije, nisu dobili nikakvu pomoć.

Precizirao je da nikakva sektorska pomoć nije stigla poput one za hotelijere, turističke agencije i autoprevoznike.

„Ništa nismo dobili, a jedini imamo zabranu rada. Ministarka je rekla da su samo gradski hoteli dobili pomoć, ali oni nešto rade. Popunjenost im je između 20 i 25 odsto. Nama je rad zabranjen, i mi nikako ne možemo da budemo u istoj kategoriji sa njima“, izričit je Bubanja.

Rekao je da je Udruženje slalo desetine dopisa na različite adrese sa molbom da se reši njihov problem i da se nakon današnjeg sastanka nada da će se brzo nešto rešiti, jer niko od članova Udruženja ne može da izdrži godinu dana bez ikakvih prihoda, a uz sve troškove koje imaju.

Zahtev Ivent industrije Srbije je da se odredi finanijska pomoć za period od kada joj je zabranjen rad, rekao je Bubnanja, ali i naglasio da bi vlasnici sala za proslave najviše voleli da počnu što pre da rade.

„Zajedno sa lekarima iz Gradskog zavoda za javno zdravlje izradili smo dokument sa preporukama pod kojiima bismo mogli da radimo. Jako smo ljuti kad rade neki restorani gde se na 100 kvadrata skupi po 100 ljudi, a evo vidite ovaj prostor ima 500 kvadrata, zašto ovde ne može da se skupi 100 ljudi“, rekao je Bubanja.

Naglasio je da za svaki problem može da se nađe rešenje.

„Jel problem pevač koji možda emituje kapljično infekciju? Neka se vakciniše, neka uradi PCR test, stavićemo pleksiglas na binu, ali dajte da nađemo neki način kako možemo da počnemo da radimo i da živimo do svog rada. Ovaj virus neće nestati i moramo da se prilagodimo tome“, ocenio je Bubanja.

Predsednik Udruženja je rekao da kada oni počnu da rade, počeće da rade i dekorateri, snimatelji i svi ostali, što nije bez značaja za privredu Srbije.

„Preko četiri miliona kilograma mesa godišnje se utroši samo na svadbama, 1,5 miliona kilograma krompira, a vidimo šta se dešava s krompirom kako propada, 1,7miliona flaša vina, ocam miliona litara vode, preko 10 miliona flaša piva. Na svadbe u Srbiju godišnje dođe 800.000 turista. To su jedini turisti koji mogu da dođu ove godine. Neće doći ni Englezi ni Kinezi. Jedino ivent industrija može da dovede goste na svadbe, jer familija će doći iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore, ali i iz Zapadne Evrope“, naglasio je Bubanja.

Dodao je da od tih turista korist mogu da imaju hoteli, restorani, taksisti i ostale uslužne delatnosti, zbog čega je austrijska vlada, kako je rekao, izdvojila enormne sume da spase ivent industriju.

Bubanja se založio da se pomogne svim delatnostima koje zavise od funkcionisanja ivent centara, poput salona venčanica, fotografa i drugih, jer iako im rad nije zabranjen, jesu onemogućeni da rade.

„To ćemo u razgovoru koji će biti zakazan u ponedeljak ili utorak kod ministarke turizma da tražimo da se nađe način da se uključe sve te prateće delatnosti koje su evidentno ugrožene i koje mogu da dokažu da ništa nisu radile ove godine zato što je država zabranila proslave, a samim tim im onemogućila rad“, najavio je Bubanja.

On je zahvalio premijerki Brnabić i ministrima što su ih danas saslušali i što imaju pozitivan stav da se nađe rešenje da se pomogne ivent industriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.