U trendu

Organizovano kontinuirano unutar – dnevno tržište el. energijom u Srbiji od juna

BEOGRAD – Berza električne energije SEEPEX i Privredna komora Srbije organizovali su skup na kom je predstavljeno na koji način će funkcionisati organizovano kontinuirano unutar-dnevno tržište električne energije u Srbiji, čije se uspostavljanje planira u junu ove godine.

Među navedenim prednostima uvođenja ovog načina trgovine električnom energijom iz Seepex-a navode da će to omogućiti dodatnu mogućnost za trgovinu i lakšu integraciju obnovljivih izvora energije.

Kao prednosti rada na organizovanom tržištu istakli su iste uslove za sve učesnike (prodaje se berzi i kupuje se od berze), zatim referentna cena – ista cena za sve (trgovina dan – unapred), cena je javna i dostupna, ali i finanasijsku sigurnost svake zaključene transakcije i garantovana fizička isporuka.

Savetnik ministra rudarstva i energetike za obnovljive izvore Rade Mrdak izrazio je zadovoljstvo zbog predstojećeg početka rada organizovanog unutardnevnog tržišta električne energije u Srbiji i naglasio da ono ima poseban značaj za energetsku tranziciju jer je, kako je rekao, ključno za integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije (OIE) u sistem i tržište.

„Svima koji su u biznisu i u struci poznato je da nepredvidljivost proizvodnje električne energije iz varijabilnih OIE predstavlja glavni izazov za stabilan i siguran rad elektroenergetskog sistema i da sa njihovim povećanjem u sistemu rastu troškovi njihove integracije. Unutardnevno tržište je jedan od ključnih alata koji omogućuju učesnicima na tržištu da smanje greške u prognozi proizvodnje iz varijabilnih OIE što smanjuje nivo potrebne rezerve za balansiranje sistema, kao i troškove za angažovanje tih resursa, istovremeno stvarajući uslove za veće učešće OIE“, rekao je Mrdak.

Trgovina na organizovanom tržištu unutar dana, dodao je on, zajedno sa „dan – unapred“ trgovinom sa druge strane, pružiće na transparentan način postojećim učesnicima na tržištu i investitorima kompletnu sliku kratkoročnog tržišta Srbije i pouzdane cenovne signale koji će biti osnova i za razvoj usluga felksibilnosti, takođe, dodao je, veoma bitnih za energetsku tranziciju.

„Ministarstvo prepoznaje navedene benefite koje donosi organizovano unutardnevno trgovanje u Srbiji i učinićemo sve da celokupni pravni okvir neophodan za dalji razvoj tržišta bude donet. Već smo započeli pripreme za izmenu Zakona o energetici kroz koji će se transponovati u domaće zakonodavstvo devet uredbi i direktiva u oblasti električne energije do kraja ove godine čime će se stvoriti uslovi za ulazak u finale reformi tržišta električne energije – a to je spajanje našeg domaćeg organizovanog tržišta sa jedinstvenim evropskim tržištem i potpuna harmonizacija sa EU u ovoj oblasti“, rekao je Mrdak.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Lutovac rekao je da danas gotovo da ne postoji potrošač električne energije koji može da sedi smireno, čeka račun i ne strepi od toga da li će ga u tom računu sačekati neko neprijatno iznenađenje.

„Energija je u velikoj meri postala jedan ozbiljan parametar u proceni poslovnih aktivnosti firme. Ova dinamika, razvoj i složenost tržišta od nas traži specijalizaciju, poznavanje dešavanja i sada je električna energija postala berzanska roba, a i to nosi u sebi jednu dozu neizvesnosti i turbulencija“, rekao je Lutovac.

On je rekao da je organizovano unutardnevno tržište još jedan dalji korak u otvaranju tržišta i mogućnostima koje tržište daje.

„I ovaj današnji skup je još jedan korak ka podizanju kompetencija svih nas kao društvo i kao privrednika“, rekao je Lutovac.

Izvršni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović rekao je ovo je poslednji segment u uspostavljanju kompletnog tržišnog okvira, koji je postavljen još 2006. godine.

On je rekao da je unutardnevno tržište već tu te da oni gledaju već dalje kako da se isprate sve promene i da novi tržišni okviri i tržišna pravila, kao i sistemska pravila prilagode tim novim uslovima

„Sa naše strane mi idemo čak i malo dalje, gledamo ka tržištu fleksibilnosti, gledamo ka nekim blokčejn rešenjima u tom tržištu fleksibiklnosti kako bi dopustili i mikro proizvodnji te peer-to-peer neke aktivnosti, i drugo… Hoću da kažem da možete računati na SEEPEX“, rekao je Mladenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.