U trendu

Osiguranje je prava zaštita egzistencije poljoprivrednika

SOPOT – U Srbiji je osigurano svega 12 odsto poljoprivrednih gazdinstava, a Dunav osiguranje kao vodeća kompanija u osiguranju poljoprivrede u Srbiji, pokriva čak sedam odsto osiguranih poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je na današnjoj radionici te osiguravajuće kuće na Sajmu organske hrane u Sopotu.

Iako broj polisa raste, utisak je da poljoprivednici još uvek nisu dovoljno informisani o prednostima i značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Zorica Deretić iz Dunav osiguranja istakla je da osiguranje nije trošak, več ulaganje i vid zaštite prozvodnje.

„Dunav osiguranje se trudi da olakša poljoprivrednicima da se uključe u osiguranje i to čini kroz razne akcije. Godinama unazad je maj, mesec poljoprivrede kada omogućavamo 10 odsto popusta za sva osiguranja sklopljena u maju’, rekla je Deretić.

Navela je da štete na usevima stalno rastu, pre svega, zbog klimatskih promena i vremenskih nepogoda.

Dunav osiguranje je tako samo u ovoj godina na području regiona koji pokriva Beograd i okolinu isplatila više od 49 miliona dinara.

„Ministarstvo poljoprivrede sa svoje strane stimuliše osiguranje i to radi kroz povraćaj premije osiguranja koji se kreće od 40 do 70 odsto od naplaćene premije. Uslov za povraćaj premije jeste da je gazdinstvo registrovano, aktivno i da ima zaključenu polisu osiguranja“, rekla je Deretić.

Prema njenim rečima, potvrda da osiguranje nije veliko izdvajanje pokazuje i primer osiguranja paprika na hektaru zemlje koje košta oko 70.000 dinara, sa uključenim subvencijama ministarstva, a 100.000 dinara za paradajz zasađen na istoj površini.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović rekla je da država između ostalog pomaže kroz povraćaj premije osiguranja.

„Kada je reč o ženama poljoprivrednicama ministarstvo pomaže tako da ko nema neko drugo rešenje daje im veći broj poena kada podnose zahtev za neke od naših mera“, rekla je Petrović.

Ona je istakla da su radionice kao sto je današnja koju je organizovalo Dunav osiguranje najbolja prilika da se poljoprivrednicima u direktnom kontaktu i živom rečju objasni prednost osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević kaže da su osiguravajuće kuće dragocen partner za poljoprivrednu proizvodnju i proizvođače, ali da to kod nas nije dovoljno zaživelo.

„Oiguravači kao što je Dunav osiiguranje daju veliki doprinos sigurnosti proizvođača i svi se moramo uključiti da promovišemo osiguranje poljoprivrede“, kaže Milosavljević.

Kao primer koliko je osiguranje važno, naveo je da se pre par dana desilo da je čoveku koji uređuje poljoprivredno zemljiste izgorela mašina koja je bila neosigurana.

„Tako je ostao bez imovine vredne 19.000 evra. To je nauk poljoprivrednicima da osiguranjem obezbede svoju imovinu i egzistenciju“, poručio je Milosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.