U trendu

Osnovano Udruženje „Obnovljivi izvori energije Srbije“

BEOGRAD – Licencirani proizvođači električne energije koji su u Srbiji izgradili vetroelektrane, čija je ukupna snaga veća od 300 MW, osnovali su Udruženje „Obnovljivi izvori energije Srbije“.

Udruženje je formirano 1. marta uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj, saopštilo je udruženje.

Kako je navedeno, EBRD je jedan od vodećih investitora u zelenu ekonomiju u Srbiji i posvećen je jačanju dijaloga privatnog i javnog sektora.

Udruženje ima za cilj da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u oblasti obnovljivih izvora energije, tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, podizanju svesti o značaju zelene energije i zaštite životne sredine, otvaranju zelenih radnih mesta, dekarbonizaciji Srbije, kao i globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Osnivači udruženja su licencirani proizvođači električne energije koji su u Srbiji izgradili vetroelektrane čija je ukupna snaga veća od 300 MW, a investiciona vrednost veća od 600 miliona evra.

Osnivači udruženja su privredna društva Vetroelektrane Balkana DOO (VE Čibuk 1), Electrawinds K-Wind d.o.o. Kovačica (VE Kovačica) i Electrawinds-S DOO BEOGRAD (VE Alibunar), čije projekte su finansirale međunarodne finansijske institucije i komercijalne banke.

Kako je navedeno u saopštenju, Srbija je poslednjih godina napravila značajan pomak u oblasti zelene energije, a novo udruženje će se truditi da dodatno unapredi poziciju obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Udruženje poziva sve zainteresovane kompanije i pojedince koji se bave solarnom energijom, biomasom, biogasom, geotermalnom energijom i vetroenergijom da se pridruže, kako bi svi zajedno doprineli pozicioniranju industrije obnovljivih izvora energije na lidersku poziciju u oblasti energetike i ekonomije Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.