Ostavka direktora Danske banke zbog optužbi za pranje para

KOPENHAGEN – Generalni direktor Danske banke Kris Vogelcang podneo je danas ostavku nakon što su ga holandske vlasti imenovale kao osumnjičenog u istrazi za kršenje propisa o pranju novca dok je radio u holandskoj ABN Amro banci.

Vogelcang, koji je bio na visokim funkcijama ABN Amro banci sa sedištem u Amsterdamu između 2000. i 2017. godine, rekao je da je veoma iznenađen odlukom holandskih vlasti, dodajući da njegov status osumnjičenog ne podrazumeva da će biti optužen, prenosi Rojters.

„Međutim, s obzirom na specifičnu situaciju u kojoj se nalazi Danske banka i aktuelni pojačani nadzor nad bankom ne želim da spekulacije o meni budu na putu njenom daljem razvoju“, rekao je on.

Vogelcang je preuzeo kormilo Danske banke u junu 2019. godine, u vreme kad se ona našla u središtu jednog od najvećih svetskih skandala vezanom za pranje novca, u iznosu od 200 milijardi evra (239 milijardi dolara) u sumnjivim transakcijama koje su obavljane preko njene estonske filijale između 2007. i 2015. godine.

NJegov zadatak je bio obnovi poverenje investitora i kupaca u banku, koja je još uvek pod istragom vlasti u Danskoj, Sjedinjenim Državama, Estoniji i Francuskoj.

Iz holandske ABN Amro banke danas su zasebno saopštili da su postigli nagodbu od 480 miliona evra (574 miliona dolara) sa tužiocima u Holandiji u vezi s optužbama za pranje novca, što će se odraziti na njen poslovni rezultat u prvom kvartalu, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.