U trendu

Osuđenima za nasilje nad zenama zabraniti rad u drz. upravi

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će podneti predlog za izmene zakona, kako bi se onima koji su osuđeni za nasilje nad ženama zabranio rad u državnim ustanovama i institucijama.

Ona je ponovila da je potrebno da se uvede i nacionalni registar nasilnika i pedofila, kako bi se zaštitile sve žrtve nasilja, navedeno je u saopstenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

„Dug je put da dođemo u situaciju da nasilja nad ženama i devojčicama nema, ali možemo još mnogo toga svi zajedno da učinimo da se nasilje prepozna i adekvatno sankcioniše i to, pre svega, kroz izmenu zakona. Naša inicijativa jeste izmena zakona o državnim službenicima i izmena krivičnog zakona kako bi nasilnicima bilo onemogućeno da budu zaposleni u državnim službama, ustanovama i institucijama. Ne može neko ko je osuđen za nasilje da predstavlja državu, bio on direktor ili bilo koji drugi službenik. Takođe, potreban nam je i registar nasilnika i pedofila, jer mora da postoji razmena informacija među nadležnim institucijama, a i da javnost ima te podatke, jer građani treba da znaju da li im u susedstvu živi pedofil“, izjavila je Mihajlovićeva u Petrovcu na Mlavi, odgovorajući na pitanje novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.