Otklonjene sve prepreke za izgradnju Turskog toka u Bugarskoj

SOFIJA – Vrhovni administrativni sud u Bugarskoj je saopštio da je „stavio tačku“ na spor oko izbora izvođača radova na izgradnji gasovoda „Turski tok“ preko teritorije Bugarske, čime su otklonjene sve prepreke za realizaciju tog projekta, javlja bugarska agencija BTA.

Takva presuda znači da su dva izvođača radova koja su bila u sporu postigla dogovor oko podele učešća u izgradnji ovog gasovoda, dodaje bugarska agencija. Podsećanja radi, konzorcijum predvođen saudijskim izvođačem radova „Arkad inženjeringom“ pobedio je u aprilu na tenderu za izgradnju gasovoda u dužini od gotovo 500 km kroz Bugarsku, ali je bugarski operator „Bulgartransgas“ u maju saopštio da „Arkad“ nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku i da je diskvalifikovao tu kompaniju.

Bugarski operator je zatim potpisao ugovor sa drugim ponuđačem, kompanijom „DŽD konzorcijumom za gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“, koja je izabrana za novog izvođača radova.

Kompanija „Arkad“ se žalila na odluku „Bulgartransgasa“ pred Komisijom za zaštitu konkurencije i dobila je spor u junu.

Nakon toga je, međutim, usledila žalba konzorcijuma DŽD u julu na odluku antimonopolske komisije pred Vrhovnim administrativnim sudom, navodi BTA i dodaje da se očekivalo da će ovaj pravni spor znatno odložiti projekat.

Bugarski portal „mediapool.bg“ je 4. septembra, citirajući tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom u vladinim i gasnim poslovnim krugovima, preneo da su u toku intenzivni razgovori između „Arkada“ i DŽD oko podele učešća u izgradnji ovog gasovoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.