U trendu

Otklonjeni nedostaci izazvani krađom na brzoj pruzi, vozovi ponovo idu 200 km/h

BEOGRAD – Na brzoj pruzi između Stare Pazove i Nove Pazove železnički saobraćaj je vraćen u normalu i otklonjeni su svi nedostaci nastali krađom delova kontaktne mreže, pa vozovi mogu ponovo da idu brzinom od 200 kilometara na sat, izjavio je danas za Tanjug Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

On je istakao da su stručne službe srpskih železnica, nakon jučerašnje krađe, radile celu noć na terenu.

Stanisavljević je naglasio da ovakve krađe nanose jako veliku štetu, a s obzirom da se radi o krađi delova težine 70 kilograma i dužine 140 metara, konstatovao je da je za ovakvo delo potrebna ozbiljna organizacija.

Takođe, dodao je da se čvrste tačke nalaze pod naponom, te je jasno da počinioci poznaju taktiku kojom bi ih ukrali.

Na pitanje koja je kazna za ovakva krivična dela, Stanisavljević je rekao da Zakon o železnici propisuje stroge kazne, koje mogu biti i do osam godina (zatvora), kao i da je u oktobru 2022. godine, na inicijativu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formirana radna grupa za praćenje ovakvih krađa, koje direktno utiču na bezbednost i funkcionisanje železničkog saobraćaja.

Na predlog tužilaštva izdata je procedura na koji način prijavljivati takve krađe.

Na osnovu prijava koje se podnose, zaključeno je da se radi teškom delu ugrožavanja bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Stanisavljević je kazao da materijalna šteta na godišnjem nivou iznosi oko 100 miliona dinara i da se ona odnosi samo na delove koji su ukradeni, bez angažovanja stručnih timova koji rade na sanaciji.

Kada je reč o delovima koji se najčešće kradu, ukazao je da se radi o onim delovima koji mogu da se prodaju kao staro gvožđe, kao što su delovi sigurnosnih postrojenja, kablovi, provodnici i slično.

,,Infrastruktura Zeleznice Srbije u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unitrašnjih poslova pokrenula je niz akcija i inicijativa da se ovakvim krađama stane na put. Jedna od tih mera koja se upravo ovih dana realizuje je da će pripadnici MUP-a najpre za brzu prugu Novi Sad dostaviti mapu lokacija na kojima se nalaze čvrste tačke na kontaktnoj mreži, kako bi mogli da pojačaju svoje aktivnosti i nadzor nad tim tačkama, a takva aktivnost će biti nastavljena i na drugim lokacijama kako bi se konačno tome stalo na put“, rekao je Stanisavljević za Tanjug.

Podsetio je da ovakve krađe direktno ugrožavaju ne samo bezbednost železničkog saobraćaja, već i živote ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.