U trendu

Otkup viškova krompira ide predviđenom dinamikom

GORNJI MILANOVAC – Ministarstvo poljoprivrede uspelo je da nađe rešenje za plasman viškova krompira, tako da će oko 250 tona domaćeg krompira proizvedenog u selima kod Gornjeg Milanovca završiti na rafovima marketa širom Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević kaže da se nastoji da se iznađe adekvatno rešenje za viškove robe koji su se pojavili kad je u pitanju proizvodnja krompira.

Navodi da su marketi koji posluju u Srbiji pokazali dobru volju i da otkup ide predviđenom dinamikom.

„Osim Lidla, trgovinski lanac Gomeks otkupio je određene količine roda u selima u okolini Ivanjice, a Deleze u novovaroškim selima“, rekao je Radošević.

Kako prenosi RINA, otkup krompira u selima gornjomilanovačke opštine i dalje traje.

Nakon prvih kamiona u Gornjim Branetićima, danas su na utovar stigli i šleperi u selo Gornji Banjani koji će tone ovog povrća prevesti do lanca Lidl marketa, sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo saradnju.
U planu je da u naredna četiri dana od proizvođača iz ovog kraja bude otkupljeno 11 šlepera.

„Ovo je naša slamka spasa, ne znamo šta će biti sa ostatkom robe, ali nadamo se da će i ona naći kupca“, kaže proizvođač Pavle Despotović iz sela Gornji Banjani.

Naveo je da krompir nikad bolje nije rodio, ali da potražnja nikad nije bila manja.

Kaže da su prethodne godine bile dobre i da su se onda mnogi odlučili da sade krompir.

„Sada je došlo da zakrčenja u tom lancu ponude i potražnje. Mi kao pojedničani proizvođači smo nemoćni i tek kad se u priču uključilo resorno ministarstvo uspeli smo da izađemo iz ove bezizlazne situacije“, rekao je Despotović.

Naveo je da proizvođači neće imati dobit, ali da im je važno da ne budu u ogromnom minusu i da bar pokriju troškove proizvodnje.

Proizvođači krompira su spremni da ulažu i prilagode se zahtevima tržišta koristeći subvenicije države, ali samo ako bi bili sigurni da imaju obezbeđen plasman.

Poljoprivrednik Božidar Vasilijević iz sela Polom je rekao da se poljoprivrednom proizvodnjom ljudi u selima takovskog kraja bave decenijama i da je jasno da se moraju prilagoditi tržištu i zakonu ponude i potražnje.

„Zadruge bi bile adekvatno rešenje, jer preko njih mnogo lakše i brže se pronalazi način da se roba plasira do kupaca, nego da svako pojedinačno kuca na njihova vrata“, rekao je Vasilijević.

Naveo je da im je Minsitarstvo poljoprivrede izašlo u susret i pomoglo, jer je posrednik bio neophodan kako bi se otkupili viškovi koji na lageru stoje već mesecima.

Zbog načina proizvodnje, krompir sa teritorije gornjomilanovačkih sela važi za jedan od najkvalitetnijih i može da ispuni stroge kriterijume kupaca, ali za robu druge i treće klase moglo bi se pronaći rešenje u prerađivačkoj industriji, pa se uveliko pregovara sa nekoliko kompanija, prenosi RINA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.