U trendu

OTP banka Srbija vodeći kreditor srpske privrede i stanovništva

Ponavljamo vest sa ispravkom u drugom pasusu. Ispravno je „1.500 ekspozitura“.

BEOGRAD, 17. novembra (Tanjug) – OTP banka Srbija je, nakon uspešne najkompleksnije bankarske integracije na ovim prostorima – preuzimanja Vojvođanske banke i Sosijete ženeral banke, postala ove godine vodeći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu usluga faktoringa i lizinga, rekao je danas predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor banke Predrag Mihajlović.

Dodao je da je i OTP grupa vodeća bankarska grupacija u regionu koja je prisutna u 11 zemalja, ima 1.500 ekspozitura i 33.000 zaposlenih i više od 16 miliona klijenata.

„Ukupna aktiva grupe je blizu 70 milijardi evra, što nas stavlja u red jedne od najznačajninih bankarskih institucija u regionu centralne i istočne Evrope. Tržišna kapitalizacija grupe je preko 12 milijardi evra, imamo natprosečni povraćaj na kapital od preko 18 procenata, što nas svrstva neđu naprofitabilnije banke u svetu“, naglasio je Mihajlović.
Naveo je da je u prvih devet meseci ove godine OTP grupa ostvarila dobit već od milijardu evra, što pokazuje da se dobro nosi sa pandemijskim uslovima poslovanja.

„Završnim procesom integracije između Vojvođanske i OTP banke, odnosno bivše Sosijete ženeral banke kreirali smo banku koja je dominantna sa mrežom od 195 ekspozitura i preko 750.000 klijenata, prisutni smo u 90 gradova u Srbiji i imamo blizu 3.000 zaposlenih“, rekao je Mihajlović.

Istakao je da je OTP banka Srbija sa kreditnim portfoliom od četiri milijarde evra postali najveći kreditor u Srbiji.

„Imamo prostor za rast u veličini aktive, odnsno broju klijenata i depozitnim poslovima gde smo broj dva, ali smatrama da ni ztaj cilj nije nedostižan“, rekao je prvi čovek OTP banke u Srbiji.

Mihajlović je naglasio da je specijalizovani časopis iz NJujorka Global fajnans proglasio OTP grupu za najbolju banku za mala i srednja preduzeća u centralnoj Evropi, zatim za najbolju za poslove privatnog bankarstva i da ima najbolje ideje za inovacije u svetu.

„Ovde u Srbiji smo ostvarili jedan od ciljeva, postali smo broj jedan kreditor srpske privrede. OTP banka je od pozicije koja je bila neprepoznatljiva za kratko vreme postala prvi kreditor privrede, ali i stanovništva, jer ni jedna druga banka u Srbiji ne plasira toliko kredita stanovništvu kao mi”, rekao je Mihajlović.

Precizirao je da to znači da je OTP banka prva po broju stambenih i keš kredita, ali i da je OTP lizing prva lizing kompanija na tržištu.

On je rekao da je će banka u narednom periodu nastaviti proces intenzivne digitalizacije i uvođenja inovacija.

Mihajlović je precizirao da će jedno od ključnih strateških usmerenja biti „zelena tranzicija“ u poslovanju, odnosno posvećenost održivom poslovanju i ekologiji.
„OTP banka je započela put zelene tranzicije velikim koracima, o čemu svedoče brojne zelene inicijative koje smo pokrenuli. Ponosni smo na činjenicu da naša banka koristi isključivo zelenu energiju, što potvrđuje zeleni sertifikat EPS-a, dok naša centralna zgrada koristi sopstvene solarne panele“, naglasio je direktor OTP banke u Srbiji.

Naveo je da se takvo usmerenje potvrđuje i kroz novi poziv projekta Generator Zero koji je danas otvoreb za sve projekte i rešenja koja imaju za cilj smanjenje karbonskog otiska.

„Podršku ka zelenoj strategiji dobijamo i od matične OTP grupe koja je za sve banke članice potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, što je jedinstveni okvir za održivo poslovanje ovog sektora, razvijen kroz partnerstvo između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine UN-a“, rekao je Mihajlović.

Objasnio je da je Generator Zero posvećen je podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju održiva rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice.

Konkurs je danas otvoren za mikro, mala, srednja preduzeća, startap kompanije, startap neformalne timove i preduzetnike, koji se mogu prijaviti putem sajta www.generator.rs http://www.generator.rs do 20. decembra 2021. godine.

Nagrada OTP banke za pobedničko rešenje je novčani iznos od dva miliona dinara, kao i dugoročna ekspertska podrška na polju poslovne ekspanzije i pronalaženja novih razvojnih mogućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar