U trendu

Otvara se izložba autohtonih sireva Balkana „Balkan Ćeese Festival“

BEOGRAD – Izložba autohtonih sireva Balkana Balkan Ćeese Festival biće održana u subotu i na njoj će sireve i delikatese izložiti 50 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, a gostovaće i sirevi Francuske, Italije i Švajcarske (Alpi).

Prema najavi organizatora, posetioci će na izložbi moći da vide i probaju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.

Predstaviće se sirevi sa sa Kosova i Metohije, pre svega Šarski sir sa obronaka Šar-planine, koji se jeo još na dvorovima srednjevekovne Srbije.

Takođe, po prvi put od 2014. godine u Beogradu, na izložbi će biti izložen čuveni sir Trapist, čiju tajnu pravljenja sa kolena na koleno usmeno prenose monasi u samostanu kraj Banjaluke.

Posebno mesto na izložbi zauzeće sirevi koje prave monasi iz manastira Sukovo dok će nastavnici i učenici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota prikazati „proces parenja“ Pirotskog kačkavalja.

Najbolje sireve po kategorijama proglasiće nakon ocenjivanja petočlani žiri, a biće proglašeni i najlepši štand, najlepši tanjir sireva i po glasovima publike, kao i Priznanje za inovaciju, koju tradicionalno uručuje predsednik Asocijacije Autentičnih Hedonista.

Na izložbi će pored sireva biti izložene i daske za sireve napravljene od drveta Brekinje, najtvrđeg drveta u Evropi, koje je toliko kvalitetno da su se nekada od tog drveta pravili merni instrumenti.

Izložba će biti otvorena u BEO Shopping Cenru od 10 do 22, a ulaz je besplatan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar