U trendu

Otvaranje dela obilaznice Orlovača-Straževica 15. juna

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je danas da će 15. juna biti otvorena i druga traka autoputa na obilaznici oko Beograda, u dužini oko četiri kilometra od Orlovače do Straževice, sa novim tunelom Straževica.

Momirović je rekao Tanjugu da onda preostaje još da se završi u punom profilu autoputa deonica od tunela Straževica do Bubanj Potoka u narednih godinu dana, kada će konačno, posle više od 30 godina, biti završena beogradska obilaznica.

Poslednja otvorena deonica sa obe trake obilaznice, pre godinu dana, bila je od ostružničkog mosta do petlje Orlovača i Banovo brdo, u dužini od 7,7 kilometara.

Momirović dodao da je to možda „najmučniji“ građevinski projekat u Beogradu, ali da će konačno biti završen.

Objasnio je da je reč o sektoru 5 od Orlovače do Straževica zajedno sa tunelom Straževica od 700 metara, kao i da ostaje još da se završe radovi na sektoru 6 do Bubanj Potoka.

Ministar je rekao je u planu i izgradnja dodatnog dela, tzv. sektora C, od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva.

Istakao je da otkada za za sebe sluša o projektu beogradske obilaznice i podsetio da je obilaznica trebalo da bude završena još 1994. godine.

Kada je reč o Sektoru 5, od petlje Orlovača od tunela Straževica u toku su radovi na izgradnji leve trake autoputa (faza II) uključujući i novi tunel Straževica (leva cev).

Na Sektoru 6 u toku su radovi na izgradnji punog profila autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok.

Cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija „Power Construction Corporation of Ćina“, a podizvođač azerbejdzanski AzVirt i domaće firme.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

Prethodnih godina je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružnickog mosta.

Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar