Otvoren 8. Dunavski biznis forum

NOVI SAD – Osmi Dunavski biznis forum okupio je ove godine veliki broj predstavnika javnog i privatnog sektora, univerziteta i kompanija koje posluju u jedinstvenoj teritorijalnoj mreži u slivu reke Dunav.

Otvarajući Forum potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković rekao je da je glavni cilj što bolje povezivanje i dostizanje boljeg životnog standarda u regionu, te da je jedan od stubova Dunavske strategije upravo kultura, pored biznisa, transporta i zaštite životne sredine.

„Ono što je stvorilo svest o postojanju Dunavskog regiona i što je simboliziralo potrebu za njegovom institucionalnom organizacijom jeste kultura. Kao što su kroz istoriju civilizacije nastajale pokraj velikih reka, tako su se slični procesi neminovno odigravali duž dunavskog toka. Sve se to može otelotvoriti u frazi da se različitosti privlače, ali da sličnosti stvaraju. Mi smo ujedinjeni u sličnosti, kojoj dajem ime Dunavska kultura“, kazao je Đoković i dodao da upravo u svesti o kulturnom obrascu i identitetu nastaju materijalne ekspresije kulture.

Poručio je zato da je neophodno probuditi svest o Dunavskoj kulturi.

Dunavski biznis forum je plod privatnog i javnog partnerstva, tačnije saradnje Medija inventa d.o.o. i Pokrajinske vlade, a cilj je promocija i afirmicija Dunavske strategija.

Ove godine Forum se organizuje pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, u organizaciji Medija inventa d.o.o., Unije poslodavaca Srbije, Udruženja za evropsku teritorijalnu saradnju TERIS sa sedištem u Sloveniji, Instituta evropskih regiona iz Salcburga i Klastera Ekopanonija iz Novog Sada.
Ovogodišnji Forum je u znaku povezivanja ljudi, tržišta i stvaranja novih kulturnih obrazaca u dunavskom slivu.

Jedan je od najznačajnijih regionalnih skupova, posvećen implementaciji Dunavske strategije i uticaju biznisa na njen odgovoran i održiv razvoj.

Ove godine, pored zemalja iz regiona i zemalja EU, učestvuju i gosti iz Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Vijetnama i Indonezije, a s obzirom na to da je Dunavska strategija jedan od značajnijih razvojnih programa, izazov je, ali i motiv, prevashodno zbog činjenice da u Dunavskoj regiji živi oko 100 miliona ljudi.

Ciljevi ovogodišnjeg Foruma su i unapređenje saradnje Srbije sa susednim i drugim evropskim zemljama, povezivanje ljudi, ideja, tržišta i njihovih potreba, izgradnja infrastrukture, razvoj energetskih sistema, upotreba kulture i kulturoloških obeležja, stvaranje optimalnih uslova za jačanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta, promocija održivog razvoja, konkurentnosti, bezbednosti, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, socijalne politike, javnog i privatnog partnerstva, te kreiranje platforme za institucionalne i korporativne lidere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.