U trendu

Otvoren Beogradski ekonomski forum

BEOGRAD – Savet stranih investitora u Srbiji može da pomogne bržem kretanju Srbije ka digitalizaciji što je ključno za privlačenje stranih investiticija u budućnosti, izjavio je predsednik Saveta Majk Mišel.

“U svetu će posle korona krize biti 3,23 triliona dolara investicija i ko uhvati korak sa digitalizacijom može računati na deo tih ulaganja”, rekao je Mišel na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma.

Podsetio je da su strani investitori uložili više od 36 milijardi evra u Srbiji, u koju se slilo 83 odsto ukupnih investicija u čitavom regionu.

Mišel je upozorio da je tokom kovid krize taj nivo opao i pohvalio mere Vlade da pomogne preduzećima tokom pandemije.
“U novembru Savet će objaviti novu Belu knigu sa indeksom saveta stranih investitora o sektorima u kojima je najviše napretka”, rekao je Mišel.

Naveo je da integracija sa EU mora da bude naš ključni koridor i da Srbija mora da ima predvidivo poslovno okruženje pogodno za poslvanje sa manje birokratije.

“To je od ključnog značaja ako želimo da povećamo nivo stranih investiicja”, rekao je Mišel.

Direktor grčke kompanije TGI koji je organizator foruma Simeon Comokos rekao je da je Balkan uvek bio od interesa za Evropu.

“Iako postoji veza između zemalja jugoistočne Evrope i EU uz obećavanje ulaska u EU, što je pobuđivalo nadu, ali se postavlja pitanje koliko je ovaj region blizu ulaska, kada se EU suopčava sa problemima”, rekao je Comokos.
Dodao je da se prati pomno napredak Srbije na planu poljoprivrede i veliki infrastrtukturni projekti koji su pretvorili Beograd u kosmopolitski centar u regionu uz nadu da će se to preliti i na ostale delove Srbije.
Što se tiče ekonomskog foruma Balkan uvek ostaje u fokusu paženje i svaki razvoj situcaije nas ovde interesuje, naveo je on.

Vira Platonova, regionalna potpredsednica kompanije Viza, istakla je veliki napredak Srbije na planu digitalnog bankarstva i trgovine.

“Viza podržava finansijski sektor i sarađumeo s njima naročito u Srbiji, i ovo je izuzetna godina za rast digitalnog finansijskog sektora i privrede uopšte za Srbiju i region. Sve više srpskih građana kupuje preko interneta i pokazuju interesovanje za drugačije nacicne plaćanja”, rekla je Platovona.

Dodala je da osam od 10 transakcija preko Vize su beskontaktne, što je ocenila kao dramatično veliku pormenu.

Forum se održava u partnerstvu sa kompanijom Visa, a pod pokroviteljstvom Saveta stranih investitora i predstavlja važan skup za region, naveli su organizatori.

Kako je saopšteno, forum svake godine privlači pažnju širokog auditorijuma baveći se aktuelnim temama vezanim za Srbiju, sa posebnim akcenatom na privredni rast i razvoj, kao i pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Na 21. Beogradskog ekonomskom forumu okupiće se i ove godine veliki broj govornika, panelista i učesnika iz region važni predstavnici međunarodne zajednice.

Među govornicima koji će se obratiti na konferenciji su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Takođe, govoriće potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske integracije Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Malte Evarist Bartolo, ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Ćristodoulides, direktor Centra Atlantskog saveta za Evropu Ben Hađad.

Na forumu će se obratiti i državna sekretarka ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atancković, državni sekretar minisarstva privrede Milan Ljušić i viceguvernerka NBS Ana Ivković.

Među ambasadorima govornicima na forumu će biti ambasador delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre, ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmit, zatim Šan Meklaud ambasadorka Velike Britanije u Srbiji i Karlo lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji.

Takođe, na forumu učestvuje i predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, Sander van Rootselaar ispred kompanije Turk Stream, šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i drugi.

Sponzori ovogodišnjeg foruma su: Evrobanka, Komercijalna banka, kompanija TurkStream i Roće, a medijski sponzori su Tanjug i portal Ekapija.

Organizator 21. Beogradskog ekonomskog foruma je kompanija TGI Group International koja je osnovana 2000. godine u Republici Srbiji i od tada pruža niz usluga u oblasti korporativnih
komunikacija u našoj zemlji.

U saradnji sa maticnim preduzecem SGT u Atini, TGI Group International vodeća je kompanija u organizovanju konferencija i pružanja konsultantskih usluga za međunarodne kompanije koje žele da uspostave ili ojacaju svoje prisustvo na tržištu Srbije i regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.