U trendu

Otvoren medjunarodni specijalizovani sajam Fruveg Ekspo Balkan 2017 u Beogradu (VIDEO)

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić otvorio je danas četvrti medjunarodni specijalizovani sajam „Fruveg Ekspo Balkan 2017“ na Beogradskom sajmu i ocenio da je sajam posebno važan u vreme kada se obnavlja zadrugarstvo u Srbiji.

Sajam traje tri dana i na njemu će se oko 150 izlagača predstaviti kroz tri programske celine koje zajedno čine kompletan proizvodni proces u poljoprivredi.

Krkobabić je na otvaranju rekao da je od trenutka kada je pokrenuta „akcija“ obnavljanja zadrugarstva u Srbiji, osnovano 70 novih zadruga što „pokazuje da se radi prava stvar“.

„Sajam je izuzetno znajačajan za izlagače jer će Vlada u naredne tri godine izdvojiti 25 miliona evra upravo za podsticaje novoosnovanim i postojećim zadrugama“, kazao je Krkobabić.

On je dodao da je taj sajam način da zadrugari vide ponudu u vezi sa opremom za proizvodnju, preradu, skladištenje i distribuciju voća i povrća, ali i za izlagače da se povežu sa zadrugarima ili onima koji planiraju da formiraju zadrugu.

„Ljudi koji su danas ovde, spremni su da ponude konkretno opremu zadrugarima, a Vlada daje podsticajna sredstva, 50.000 evra za nove i 100.000 evra za postojeće zadruge“, kazao je Krkobabić.

Kako je rekao, to su sredstva namenjena za opremu, mašine, tehnologiju a ne za izgradnju objekata ili izmirenje obaveza.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da je taj odbor pokušavao kroz stručne skupove i okrugle stolove pokrene pitanje očuvanja srpskog sela.

„Najveći problem je slaba udruženost seljaka. Mislim da bi svako selo trebalo da ima svoju zadrugu, pa onda da se udružuju na nivou opštine, regiona, pokrajine i cele države“, kazao je Škorić.

Posle otvaranja sajma, Krkobabić se, u svečanoj sali sajma, obratio predsednicima zadružnih saveza, direktorima i članovima zadruga kao i privrednicima i proizvodjačima opreme za poljoprivredu i govorio o podršci Vlade postojećim i novim zadrugama u Srbiji na okruglom stolu u organizaciji Zadružnog saveza Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.