U trendu

Otvoren osmi Begradski manifest sa preko 60 izlagača

BEOGRAD – Osmi Beogradski manifest večeras je na Sava promenadi otvorila pomoćnica ministra za turizam Jelena Milenković Orlić istakavši da ta manifestacija spaja generacije i doprinosi unapređenju turističke ponude Beograda i cele Srbije.

„Nakon dve godine pandemije moramo da naglasimo da smo 2021. godinu završili kao veoma uspešnu, jer smo na nivou države zabeležili preko 2,5 miliona turista i 10 miliona noćenja kao i devizni priliv preko 1,6 milijardu evra“, rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je navela da prema trenutnim podacima za tekuću godinu očekuje da će taj rezultat biti premašen, jer je za prvih pet meseci Beograd posetilo preko 367 hiljada turista, što je rast od preko 113 procenata.

„Veoma su nam važni naši prijatelji i susedi, pa nam je izuzetno drago što smo imali kvalitetan bilateralni sastanak sa kolegama iz ministarstva turizma Crne Gore, a ovakve manifestacije prilika su za debatovanje u neformalnoj atmosferi kako bismo zajednički kreneli u razvoj startegije turizma za neko novo vreme“, istakla je pomoćnica ministra.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović kazao je da je zadovoljan što se ovaj festival vraća nakon dve godine i što je Crna Gora partner od samog početka.

„Želeo bih da pozovem da jedni drugima pomognemo da budemo bolji od 2019, a razloga za to ima mnogo“, rekao je Đurović.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je ovo izuzetno važan oblik promocije naših turističkih destinacija i to u Beogradu najvećem tržištu kada su domaći turisti u pitanju.

„Ovo je i način da ponudimo ideju našim ljudima o mestu gde bi mogli da provedu godišnji odmor i možda baš u ova tri dana odluče o tome da makar deo odmora provedu u Srbiji“, rekla je Labović.

Ona je navela da je i pre pandemije odnos domaćih i stranih turista bio 50-50, a sada je daleko na strani naših gostiju i dodala da ova godina može da nadmaši rekordnu 2019, tako „što ćemo imati ponovo i strane turiste u onim brojevima“.

U ime organizatora osmog Beogradskog manifesta, koji se prvi put odvija na Sava promenadi gostima se obratila koordinatorka Ljiljana Vukotić, koja je posebno istakla to što je na ovoj manifestaciji izlagalo preko 60 predstavnika lokalnih turističkih organizacija i opština iz Srbije i regiona, kao i gostiju iz Crne Gore, Republike Srpske i sa Kosova i Metohije.

U naredna dva dana posetioci će moći da se upoznaju sa atraktivnim destinacijama iz Srbije i regiona, kao i sa njihovim manifestacijama i autentičnim gastronomskim specijalitetima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar