U trendu

Otvoren Sajam „Balkan textile 2023“ u BG, Turska povećava investicije u Srbiji

BEOGRAD – Ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, danas su svečano otvorili 10 po redu Sajam tekstila „Balkan Textile 2023“, koji će trajati do 4. marta.

Ministar Momirović je na početku obraćanja izrazio saučešće porodicama nastradalih u razornom zemljotresu i poručio da Srbija ostaje zajedno uz Tursku.

„Duboko verujem i smatram da tekstilna industrije može i mora da bude snažan motor privredno razvoja Srbije“, kaže je Momirović.

On je rekao da je Srbija danas prema svim relevantnim istraživanjima najatraktivnija zemlja za strane investicije na Zapadnom Balkanu.

„Otvorenost ka svim zemljama Evrope i sveta doprineli su tome da u godini koju je obeležio rat na istoku Evrope Srbija beleži rekordan nivo stranih direktnih investicija. Strane kompanije i pojedinci uložili su više od četiri milijarde evra“, rekao je Momirović.

Trgovinska razmena Srbije, kako kaže, nastavlja da beleži snažan rast.

„Privreda Srbije završila je 2022. godinu sa ostvarenom rekordnom spoljnotrgovinskom razmenom većom od 66 milijardi evra. Želimo da vidimo nove kompanije u Srbiji, a među njima i kompanije koje će proizvoditi i izvoziti tekstilne proizvode“, kaže ministar.

Ambasador Turske Aksoj je kazao da Turska nikada neće zaboraviti iskrenu solidarnost Srbije.

„Srbija je pokazala veliku solidarnost sa našim narodom na čemu smo im mnogo zahvalni. Srpska vlada je odobrila tri miliona evra za pomoć Turskoj“, rekao je Aksoj.

„Bilateralna trgovina sa Srbijom, kaže Aksoj, prošle godine je dostigla novi rekord od 2,35 milijadi dolara. Sigurnim koracima idemo ka cilju od pet milijardi. U poslednjih 10 godina turske investicije u Srbiji su se povećale sa jednog na 400 miliona dolara“, poručio je Aksoj.

Industrija tekstila i konfekcije se nalaze među najbitnijiom sektorima u našoj trgovini sa Srbijom, rekao je Aksoj.

„Naša prva investicija u Srbiji počela je sa fabrikom farmerki. Danas naši investitori nastavljaju sa proizvodnjom u Srbiji i omogućavaju posao hiljadama radnika“, zaključio je ambasador.

Na ovogodišnjem Sajmu tekstila, koji će trajati do 4. marta, predstaviće se 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije.

Ova poslovna manifestacija okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce, a pored najboljih tkanina, izlagači će na Sajmu prikazati i najbolje mašine i opremu iz tekstilnog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.