U trendu

Otvoren sajam lova i nautike, nauticki turizam buducnost SRB

BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu otvoren je 42. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, a otvarajući ovu manifestaciju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je rekao da je nautički turizam budućnost Srbije i da naša zemlja koristi samo deo potencijala za razvoj ove vrste turizma.

Prema njegovim rečima, radi se pre svega o potencijalima na Dunavu, Tisi i Savi u šta će se u narednom periodu više ulagati.

„Vlada Srbije je u saradnji sa Agencijom za luke u cilju maksimalne iskorišćenosti turističkih potencijala naših reka preduzela brojne mere kako bi se izgradila infrastruktura za putničke kruzere“, rekao je Momirović.

Naveo je da je Srbija pre pandemije imala stalni rast broja stranih turista koji su posećivali našu zemlju kruzerima, da ih je 2019. godine bilo blizu 250.000.

„Korona je nažalost zaustavila taj rast, ali raduje najava da će posete kruzerima ove godine ponovo biti velike i da ćemo videti značaj novih ulaganja kada je reč o pristaništima za kruzere. Posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture, trudili smo se da sistemski investiramo kako bi se pomoglo vodnom saobraćaju u zemlji“, rekao je Momirović.

Istakao je da će Srbija investirati pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora i da je reč o ulaganjima u luke, u bezbednost plovidbe, ali i u uređenje reka kako bi one bile plovne 365 dana u godini.

Najavio je i ulaganja u nautički turizam i izgradnju turističke ponuda ne samo na velikim rekama, već i na mreži kanala Dunav-Tisa-Dunav.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam u Vladi Vojvodine Nenad Ivanišević je istakao da je sajam prilika da se Dunav i njegove lepote približe građanima Srbije.

„Pripremamo strategiju razvoja turizma u Vojvodini za narednih pet godina i spremni smo da nautički, lovni i ribolovni turizam bude deo te strategije“, istakao je Ivanišević.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je naveo da se krenulo u novi investicioni ciklus investiranja, pre svega u međunarodna putnička pristaništa kojih danas imamo sedam, pošto je prošle nedelje otvoreno pristanište u Kostolcu.

Najavio je da će u narednih mesec dana biti otvoreno i osmo, pristanište u Zemunu i da se očekuje da će u naš glavni grad rekom pristizati više od 700 brodova.
„Dunav je magnet za strane turiste i njime u našu zemlju dolaze ljudi iz Amerike, Japana, Izraela, Nemačke. Otvaranje pristaništa u Zemunu je način da naš grad i zemlju približimo stranim turistima“, rekao je Perović.
Istakao je da nisu zaboravljeni ni domaći turisti, čiji broj je naročito porastao u vreme pandemije i da će se ulagati u marine i obezbediti da oni koji svojim jahtama i čamcima uplovljavaju u marine, imaju sigurne vezove i sigurno snabdevanje strujom i vodom.

Prema njegovim rečima, cilj je da se od nautičkog turizma zaradi bar bar pet odsto ukupnih prihoda od turizma u narednih pet godina.
Sajam nautike, lova i ribolova se održava pod sloganom „Isplovi, zabaci, ulovi“ i trajaće do 11. aprila, a namenjen je ljubiteljima i korisnicima svih vrsta plovila, sportova na vodi i ronjenja, opreme za lov i ribolov, nautičku, kamp i outdoor opremu.

Posetioci mogu da vide reprezentativnu ponudu glisera, jahti, jedrilica, čamaca, skutera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za sportove na vodi, obuke, čartera i drugih elemenata nautičkog turizma.

Takođe i pecaroške i gumene čamce, gume za vožnju.

Lovcima i ribolovcima je predstavljeno lovačko naoružanje, municija i konfekcija, štapovi za pecanje i drugi ribolovački pribor.

Na sajmu učestvuje oko 100 izlagača, od kojih je 10 iz inostranstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.