U trendu

Otvoren „vašar“ etno ukusa na Beogradskom sajmu

BEOGRAD – Sajam etno hrane i pića, koji je okupio više od 300 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Grčke, otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a prvi dan obeležavaju nastupi kulturno – umetničkih društava iz Srbije kao i tribina o značaju i prednosti starih sorti za proizvodnju tradicionalne hrane i pića.

Posetioci sajma će tokom četiri dana moći da probaju razne ručno pravljene prehrambene specijalitete na štandovima malih i velikih proizvođača, a u ponudi su razne vrste sireva i mesne prerađevine, alkoholna pića, kao i proizvodi od pčela.

Mali proizvođači uglavnom nastupaju na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, zatim Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, kao i gradskih uprava i udruženja.

Takođe, za ljubitelje tradicionalnih odevnih predmeta, posebno kada je reč o ručno rađenoj odevnoj opremi za zimu od vune, kod brojnih predstavnica udruženja žena koje se bave ručnim radovima, kapu, šal i čarape posetioci mogu kupiti odmah nakon „proizvodnje“ – koja se obavlja na samom štandu.

Čašica rakije od organskog voća sa planina i ravnica Srbije za posetioce je poslužena uz objašnjenje celog procesa od „jabuke do čaše“ uz poneku priču o tome koliko je tradicionalni način pripremanja ovog alkoholnog pića sačuvan do danas.

Atmosferu vojvođanske idile upotpunjuje dobro poznati tamburaški orkestar, koji na štandu uređenom kao tradicionalna kafana, okuplja brojne posetioce.

Sajam će trajati četiri dana, a osim toga što na svakom štandu prisutni mogu čuti savet, i nešto više o proizvodnji na ovaj način, planirane su i stručne tribine kao što su „Kako da poljoprivreda Srbije ostvari 60 milijardi evra?“ na kojoj će govoriti poljoprivredni inženjeri i tehničari, zatim tribina o ulozi malih proizvođača animalnih proizvoda u proizvodnji hrane, a udruženje građana „Opstanak“ govoriće o natalitetu i razvoju sela.

Takođe, za treći dan sajma najavljena je tribina o značaju kontrole bezbednosti proizvoda, na kojoj će govoriti specijalista hemijskih nauka Snežana Miković.

Poslednjeg dana sajma žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – „Sajam etno hrane i pića – robna marka iz Srbije 2022. godine“.

Kulturno – umetnički program, kako je najavljeno, biće priređen svakog dana tokom trajanja ove manifestacije, a tačan raspored nastupa izvođača može se videti na sajtu beogradskog Sajma.

PKS će predstaviti proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, zatim Užica, Valjeva, kao i Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda, a u organizaciji komore nastupaju i afirmisani proizvođači kao što su Granice iz Mladenovca i poljoprivredno gazdinstvo Milosava Grozdić.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice,Kučeva, Kikinde, Bogatića i Blaca, a nastupe izlagača iz Pirota, Babušnice i Bele Palanke organizuju je turističke organizacije tih mesta.

Sa grupom proizvođača predstaviće se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Grad Beograd, a prijatelj i partner manifestacije je Privredna komora Srbije, koja koordinira nastupe regionalnih komora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar