U trendu

Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji

VLADIČIN HAN – U Vladičinom Hanu danas je otvorena najveća plantaža organske jabuke u Srbiji na 45 hektara zemljišta u koju je kompanija Nektar uložila više od 200 hiljada evra.

Otvaranju plantaže organskih jabuka prisustvovali su predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, koji su s direktorom Nektara Mihailom Jankovićem poručili da je organska proizvodnja velika šansa za poljoprivredu Srbije.
Predsednik PKS je istakao da je za ceo kraj ova plantaža značajna i podsetio da je kompanija Nektar do sada uložila više od 15 miliona evra u svoju proizvodnju u Vladičinom Hanu.

Ocenio je da su potencijali ovog kraja odlični za ulaganja i pozvao poljoprivrednike iz cele Srbije da krenu da se bave i organskom proizvodnjom jer je ona, ističe, budućnost poljoprivrede.

„U Srbiji ima sedam odsto zaštićenog zemljišta koje sutra može da bude sertifikovano u organsko, a koristimo samo 0,4 odsto, praktično, ni pola procenta“, naveo je Čadež.

Organska proizvodnja je, kaže, zahtevna, ali kako je istakao, velike kompanije ali i PKS mogu da pomognu budućim proizvođačima, kako savetima tako i pronalaženjem parnera i klijenata.
„Sa nemačkom vladom uspeli smo Srbiju da stavimo i na takozvanu ‘import listu za organske prehrambene proizvode’, a malo zemalja je na ovoj listi“, primetio je Čadež.

Direktor kompanije Nektar Mihailo Janković objasnio je da je 45 hektara organske jabuke samo prva faza, a da će posle proširenja, pod organskom jabukom biti 114 hektara, što je ukupno ulaganje veće od pola miliona evra.

„Ovim projektom samo nastavljamo, u skladu sa našom filozofijom ‘Nije svejedno’, da investiramo u našu zemlju, da budemo pioniri novih trendova i da potrošačima nudimo najkvalitetnije i zdrave proizvode“, rekao je Janković.

Nova plantaža, kaže, doprineće zapošljavaju još 100 radnika u sezoni berbe, a taj će broj rasti u skladu sa razvojem plantaže, rekao je direktor ove kompanije.

„Zadovoljni smo prisustvom u ovom regionu i investicijama, jer smo u Vladičin Han do sada investirali preko 15 miliona evra, a nastavićemo u tom smeru i dalje“, poručio je Janković i naglasio da će se truditi da veći deo organskih jabuka sa ovih plantaža završi u gotovim proizvodima.
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević istakao je da je važno novo zapošljavanje, ali i bavljenje organskom proizvodnjom kroz kooperantski odnos.
Najavio je izmenu Zakona o organskoj proizvodnji koja će omogućiti proizvođačima lakši izlazak na tržište Evropske unije kao i nove veće podsticaje za organsku proizvodnju.
Pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han Branislav Tošić podsetio je da ta sredina ima tradiciju kooperantske proizvodnje voća još od 60 tih godina prošlog veka i dodao da su dosadašnja ulaganja Nektara izuzetno važna za ovu opštinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.