U trendu

Otvorena prva prodavnica bez kasirki i redova za plaćanje (video)

U ponedeljak je u američkom gradu Sijetlu otvorena prva prodavnica bez kasirki i redova za plaćanje kupljenog artikla. Radi se o prodavnici Amazon Go, koju su proteklu godinu testirali zaposleni Amazona, a danas je otvorena za javnost.

Kako javlja BBC, novootvorena Amazonova prodavnica koristi niz kamera koje identifikuju svakog kupca i prepoznaju artikle koje biraju, čime se eliminiše potreba za posebnim očitavanjem i naplatom odabranih artikala na kasi.

Svi artikli sa kojima kupac napusti prodavnicu automatski se naplaćuju, a tereti se kreditna kartica kupaca, koji se pri ulasku u prodavnicu moraju prijaviti skeniranjem svoje Amazon GO aplikacije na pametnom telefonu.

Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.

Koncept prodavnice bez kasirki i redova za čekanje na naplatu pokrenut je u decembru 2016. godine, ali su Amazonovu prodavnicu u Sijetlu dosad koristili samo zaposleni Amazona kako bi se uverili da sistem zaista funkcioniše, javlja BBC.

Očekivalo se da će prodavnica za javnost biti otvorena i ranije, a do odlaganja je došlo jer je sistem imao problema sa identifikacijom kupaca koji imaju slične tipove tela, odnosno sa decom koja su vraćala artikle na pogrešna mesta na policama.

Radi se o svojevrsnoj revoluciji u maloprodaji s obzirom na to da je poznato da se kupci vraćaju u prodavnice u kojima kupovinu mogu da obave brzo i učinkovito.

BBC navodi kako će izbegavanje dugih redova za naplatu svakom maloprodajnom lancu dati veliku prednost pred konkurencijom. Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da se, logično, u takvim prodavnicama ne moraju zapošljavati radnici, što čini dodatnu uštedu maloprodajnom lancu.

Brajan Olsavski, direktor Amazona za finansije, nedavno je otkrio kako u periodu koji dolazi planiraju da otvore ceo niz ovakvih prodavnica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar