U trendu

Otvorena turistička sezona u Skadarliji (VIDEO)

Turistička sezona u Skadarliji, boemskoj četvrti u Beogradu, otvorena je uz tradicionalno podizanje skadarlijske zastave i uz očekivanje da će ova sezona biti uspešnija od prethodnih godina.

Domaćin programa, glumac Milorad Miki Damjanović je podsetio na boemske četvrti u velikim gradovima: „Kao što znate, Beč ima Grincing, Atina Plaku, Pariz Monmartr, a Beograd ima Skadarliju“.

Otvarajući zvanično letnju sezonu u ovoj četvrti, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je podsetio da Skadarlija u stvari nikada ne prestaje da radi.

„Skadarlija je opšte mesto za Beograd, za sve Beogradjane. Skadarlija je opšte mesto dobrog provoda, zabave, u najboljem smislu te reči, Skadarlija je prva i najveća turistička atrakcija Beograda. Neke druge su došle kasnije, a Skadarlija je bila turistička atrakcija kad to nije ni znala da jeste. U vreme kad reč turizam nije postojala, u vreme kad su ljudi dolazili u Skadarliju ne znajući da pomažu razvoj onoga što danas zovemo turizam“, rekao je Popović.

Kao prvi čovek turizma u Beogradu, Popović je istakao da je u prva tri meseca bilo pola miliona noćenja što je najbolji rezultat ikada u ovom gradu.

„Pred nama je još jedna lepa godina, pred nama su neke priče koje će da se ispričaju u skadarlijskim kafanama o kojima će posle anegdotarno govoriti generacije koje dolaze iza nas.“

Popović ističe i da je svaka godina od 2014, osim u jeku pandemije, bila rekordna godina.

„Beograd je sada već u krugu velikih evropskih gradova kao turističkih destinacija i mi se nalazimo da kažemo u ‘fajnal foru’ ili u ‘evro ligi’ kada govorimo o turizmu.“

Turisti dolaze iz čitavog sveta, čak i u ovo vreme kada su komunikacije otežane.

„Nekako uvek nadju put do nas što nije čudno, Beograd je na sredini svih puteva u ovom delu Evrope. Mnogi kažu da Beograd jeste prava prestonice Balkana. Mi se ponosimo, a opet ponosimo se i Skadarlijom. Kao što sam rekao na početku, treba da smo srećni jer imamo Skadarliju“, dodao je Popović.

Skadarlija je jedinstveno mesto kroz koje su prošli brojni veliki pisci, posebno s kraja 19. veka, a i danas čuva duh tog vremena što privlači turiste sa svih strana.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.