U trendu

Otvoreni Balkan čini region zanimljivijim za EU

BEČ – Ekonomski uspešna zemlja je zanimljivija i za Brisel, ocenjuje direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Austriji Nada Knežević.

Knežević je, povodom Sajma vina inicijative Otvoreni Balkan, koji počinje danas u Beogradu, agenciji APA na pitanje da li je ta inicijativa odgovor na duge pristupne pregovore sa EU, istakla da je ekonomski uspešna zemlja interesantnija za Brisel, a da „štap i šargarepu ispred nas vidimo već dugo godina“.

Ona je dodala da je Srbiji i dalje cilj članstvo u EU, ali koristi sve druge prilike da bude ekonomski uspešna.

Tako se država trudi da ostvari sporazume o slobodnoj trgovini, i pored sporazuma sa Rusijom iduće godine treba da stupi na snagu takav dogovor i sa Kinom.

Sa Egiptom se vode razgovori, dodala je ona.

U regionu Srbija se zalaže za inicijativu Otvoreni Balkan.

Sajam vina, kako navodi, nije samo međunarodni sajam vina sa 330 izlagača, već manifestacija koja označava početak inicijative „Otvoreni Balkan“.

Podseća da su se Srbija, Severna Makedonija i Albanija dogovorile da od 1. januara ukinu brojna ograničenja, i da u oblastima radne snage, carina, transfera kapitala i priznanja diploma više nema granica.

Time, ukazuje, otpada oko 30 miliona sati čekanja godišnje na granicama.

Prema analizi Svetske banke ove tri zemlje će ovom inicijativom ostvariti godišnje uštede u visini od oko 3,2 milijardi evra.

Oko 1,5 milijardi evra od toga otpada na Srbiju, kao najveću zemlju inicijative.

Ona navodi da su inicijativi trebalo da se priključe i BiH, Kosovo i Crna Gora, ali politička neslaganja sprečaju to za sada.

Međutim, ističe, preduzeća se nadaju da će ekonomski uspesi biti primer drugima.

„Preduzeća žele da prave poslove. Niko nije zainteresovan za svađe“, rekla je Knežević.

Što se sajma vina tiče, kaže da je međunarodno interesovanje veće ako ima mnogo izlagača.

Knežević je istakla da je cilj da se vino iz našeg regiona ponovo učini poznatim.

„Tokom Austrougarske monarhije su bela vina bila veoma cenjena i rado su se pila u Beču. Nakon Drugog svetskog rata opao je kvalitet, ali sada ponovo imamo vinare koji proizvode kvalitetna vina“, navela je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.