U trendu

Ovako je jedan Čačanin doskočio Parking servisu

„Parking servis” je dužan da Čačaninu isplati 29.840 dinara za troškove parničenja.

Sudovi u Čačku ukinuli su zaključak izvršitelja i odbili tužbu „Parking servisa” iz Beograda, kojima je od Miloša Milosavljevića traženo da plati 19.530 dinara na ime troškova parkiranja u glavnom gradu Srbije, uz trogodišnju kamatu, prenosi Politika u štampanom izdanju.

Povrh toga, „Parking servis” je dužan da pomenutom Čačaninu isplati 29.840 dinara za troškove parničenja.

„Parking servis” je preko privatnog izvršitelja, 26. decembra 2014, pokušao da naplati dug, dokumentujući da je Milosavljević od maja do decembra 2012. devet dana parkirao automobil u Beogradu ne plativši, pa za svaki dan duguje po 2.170 dinara. Međutim, punomoćnik tuženog, čačanski advokat Želimir Jeremić, prigovorio je da je reč o zastarelom dugu, što je Osnovni sud u Čačku prihvatio na raspravi okončanoj oktobra prošle godine. U toj presudi navodi se da je „odrebom člana 378. Zakona o obligacionim odnosima propisan jednogodišnji rok zastarelosti za potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, dimničarske usluge i usluge održavanja čistoće, kada je isporuka odnosno usluga obavljena za potrebe domaćinstva”.

Sudija je, takođe, navela da taj član ne pominje izričito usluge parkiranja.

Na to se „Parking servis” žalio Višem sudu u Čačku koji je prošle sedmice u svemu potvrdio presudu prvostepenog. U žalbi je istaknuto da je tuženi Čačanin automobil u Beogradu parkirao kao pravno lice, koristeći ga za službene potrebe, čime bi po istom Zakonu rok zastarelosti potraživanja bio tri godine. Ali, Viši sud je žalbu odbio, obrazlažući:

„Na fizičko lice koje vozi sopstveni automobil primenjuje se član 378. Zakona o obligacionim odnosima jer putnički automobil pripada svim članovima porodičnog domaćinstva, bez obzira na čije ime glasi. U ovom slučaju ne radi se o autu koji služi za potrebe pravnog lica niti za obavljanje privredne delatnosti, pa se primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar