Ovde je besplatan gradski prevoz a grad zarađuje 20 miliona evra

Građani koji imaju prebivalište u Talinu, glavnom gradu Estonije, svake dve godine za javni prevoz moraju da izdvoje dva evra. Tim novcem kupuju zelenu karticu koja im služi za neograničen broj putovanja, prenosi Pricetags.com.

Kako je moguće da grad na ovaj način ne stvara gubitke već u budžet dobija čak 20 miliona evra godišnje? Javni prevoz delimično se finansira od poreza građana koji imaju prebivalište u Talinu – njih 10.000 godišnje otkada je besplatan prevoz uveden.

Veći broj prijavljenih stanovnika – više novca u budžetu grada. To znači da se putem poreza budžet Talina uvećao za čak nekoliko miliona evra. Osim toga, prevoz je besplatan jedino za stanovnike Talina. Svi ostali plaćaju punu cenu karte od 2 evra po vožnji pa je to, uz porez, dodatni način zarade.

Dodatna pogodnost besplatnog javnog prevoza je i neposredna briga o očuvanju životne sredine. Otkada je ovaj model uveden, korišćenje usluge javnog prevoza povećalo se za 6 odsto, dok se korišćenje automobila smanjilo za 5 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.