U trendu

Ovo su zemlje sa najsrećnijim zaposlenima

Uprkos tendencijama da se žale na posao, čini se da je većina ljudi zapravo zadovoljna svojim poslom. U proseku 71 odsto zaposlenih ima pozitivan stav prema svom radnom mestu, navode rezultati Edenred-Ipsos barometra, prema izstraživanju koje je sprovedeno u 15 zemalja, a u kome je učestvovalo više od 14.000 ljudi.

Nivoi zadovoljstva znatno variraju od zemlje do zemlje, pa tako 88 odsto indijskih ispitanika navodi da je zadovoljno svojim poslom, dok je svega 44 odsto zadovoljnih japanskih radnika. Sa visoko zadovoljnim radnicima kao druga zemlja kotira se Meksiko (81%), slede SAD, Čile i Brazil koji dele treće mesto sa 77% zadovoljnih radnika.

Ispitanici su odgovarali na deset pitanja, koja su svrstana u tri grupe: sredina u kojoj rade, uvažavanje i emocije.

U proseku zaposleni su zadovoljni stavkama koje se odnose na radno okruženje, uključujući opremu, balans između posla i privatnog života i činjenice da imaju jasnu ideju o tome šta se od njih očekuje. Zapolseni pak nisu preterano zadovoljni stavkama koje se odnose na uvažavanje i emocije.

Kada je u pitanju emocionalno zadovoljstvo koje se odnosi na to da zaposleni vole ujutru da dolaze na posao, interesantan posao i poverenje u svoju profesionalnu budućnost, najbolje se rangiraju Indija, Meksiko, Brazil i Čile.

Rezultati po kategorijama su uravnoteženi u Španiji, Velikoj Britaniji i SSAD, iako su istraživači utvrdili da radna mesta u ovim zemljama karakteriše nedostatak emocija.

U Belgiji, Francuskoj i Nemačkoj radnici su najmanje zadovoljni poštovanjem od strane menadžmenta.

Poslednji na listi je Japan gde prema rezultatima istraživanja zaposleni znatno manje uživaju u poslu od globalnog proseka. Međutim, njihovo zadovoljstvo radnim okruženjem je znatno veće, jer prevashodno ističu da imaju jasnu ideju o tome šta se od zaposlenih očekuje, prenosi Bizlife.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.